ȘOC! Noul album al lui Zoli Toth – Better Together – are mai multă legătură cu vinul decât te-ai fi gândit

Pe Zoli Toth “îl știam” demult, dar l-am cunoscut – cum altfel, având în vedere ocupația mea – într-o vizită la crame, în decembrie 2019, în Republica Moldova. Ne-am apropiat la un pahar de bere după degustare, timp în care am avut ocazia să ne dăm seama că, deși apreciem vinurile bune, prețuim și alte valori. A urmat un concert de-al lui la Casa Qreator (Oromolu) și alte câteva întâlniri în București, după care a venit pandemia. Ne-am revăzut online, pe Zoom, și apoi la câteva grătare și pahare (de-aici și gluma cu poza din deschiderea articolului, hehe!). Eu l-am plimbat prin câteva crame, el m-a plimbat prin lumea ideilor lui despre muzică (better together, nu?!?; iar Zoli chiar are o carieră recunoscută în spate) și ne-am jucat cu câteva idei de vinuri adresate nu celor care sunt neapărat pasionați de această licoare, cât mai degrabă celor înzestrați cu sensibilitate către lucrurile bune, în general. Știam că lucrează, în tot timpul ăsta, la un album solo – Better Together – și chiar am avut privilegiul să ascult câteva frânturi din versiunile de lucru. Acum, albumul e public și am ocazia și eu să aflu mai multe detalii, pe care să vi le prezint. La unul sau mai multe pahare cu vin bun!

Publicitate
Domeniul Bogdan

Zoli Toth: muzica unui artist conceptual se ascultă, nu se consumă

– Zoli, ce stă la baza acestui album, acestei serii de melodii? Ce ai pus în el din tine și din ce te-ai inspirat? Sper că a avut și vinul un rol aici!

Am început proiectul solo în 2018, din dorința de a mă juca pe un teren necunoscut, cel al sintetizatoarelor analogice. Am fost de mic fascinat de J M Jarre și de muzica lui. După câteva luni bune de joacă și de ascultat mai mulți artiști din zona asta, mi-am dat seama că o combinație de instrumente de percuție acustice, vibrafon, marimba, tobe cu piele, butoaie de plastic sau metal și sintetizatoare de diferite tipuri, analogice sau digitale, pot crea un sunet care să facă diferența.

Publicitate
IPPU

– Ești “artist conceptual”, poți să explici un pic ce înseamnă asta?

Artiștii conceptuali, în viziunea mea, sunt cei care încearcă să iasă din tipare, care lucrează mereu la formule noi de exprimare. Aș putea zice că sunt artiștii din zona “de cercetare” a muzicii. Nu vor să copieze mai nimic și sunt obligați de fiecare dată să aducă ceva nou în fața publicului. Acesta este și motivul pentru care muzica lor trebuie să o asculți, nu să o consumi.

A zecea melodie de pe albumul Better Together conține sunete înregistrate într-o cisternă de cramă

– Ai înregistrat niște “zgomote” produse chiar de tine într-o cisternă de vin de 110.000 litri, în cursul unei vizite comune în Dealu Mare. Ce e cu ele? Le-ai folosit la ceva, cum?

Da, bineînțeles. Datorită acestei vizite a apărut a zecea piesă de pe album, Banu. Prima dată când m-ai dus în Dealu Mare, am rămas fascinat de ce oportunități sunt într-o cisternă de vin. La trei luni după, ne-am întors și am făcut o sesiune de înregistrări. Vei mai auzi piese în viitor cu sunete samplate de acolo și sper să mă întorc în Dealu Mare și la alte crame, am mai ochit eu câte ceva pe acolo☺

Un performance în podgorie ar trebui să combine muzica și spectacolul vizual

– Dacă tot te-ai apropiat de crame, eu văd un concert de-al tău într-o vie frumoasă, când va fi vreme bună! Ce crezi, s-ar potrivi? Și cum?

Cred că ar fi foarte interesant un performance acolo, mai ales dacă proprietarii mă vor lăsa să mă joc și în cramele lor. Așa, la prima vedere, aș combina muzica cu zona de visual – apropo, știi cum arată cubul meu pentru scenă? Vii frumoase a văzut toată lumea, dar vii superbe povestite în era viitorului au văzut mai puțini 🙂

– Spune-mi cu ce vinuri ai asocia măcar două dintre melodiile de pe albumul Better Together! Poți să-mi spui și mai multe, dar chiar să se potrivească – aș vrea să oferim, astfel, câteva sugestii satisfăcătoare cititorilor noștri.

Pentru un vin roșu sec aș propune Exodus, Story from Banat sau Pulse V3 (piese mai lente, fiecare cu o poveste frumoasă în spate. Lent nu înseamnă trist!), pentru un rose Gliding Vibes, la zona de vin alb aș merge pe Merișani (piesa asta are o poveste foarte faină. Am un prieten foarte bun care face un festival la el în grădina în satul Merișani – Argeș. Atunci când am decis să fac acest proiect, l-am chemat la mine în studio și i-am cântat o primă schemă a acestei piese, în ideea că poate mă cheamă să cânt la el. I-a plăcut mult, anul acesta cânt în Festivalul “Momente de ogradă”); iar pentru zona de spumante, Before and After, Baba și Banu, piese pe care poți să și dansezi.

A asculta muzica e ca degustarea: necesită atenție! Altfel… bei vin cu cola

– Care e diferența între a asculta muzica sau a consuma muzica?

E ca și când deguști un vin bun, îl aerezi, te uiți la culoare, miroși, guști, aștepți puțin și apoi îl savurezi – versus când bei un vin cu cola. Atunci când ai muzica în fundal, nu ești atent la ea, la detaliile ei, la o eventuală poveste, la nimic. Doar o consumi. Muzica e mult mai interesantă atunci când e ascultată cu atenție. Auzi detalii care se transformă într-o experiență. Să nu uităm de puterea ei de vindecare. Vezi ce multe lucruri au în comun muzica și vinul?

Zoli Toth este și o voce a ecologiei și bunului simț la Radio Național FM

– Dincolo de muzică, ai de un deceniu o emisiune radio – Ecofrecvența. Care-i legătura dintre ecologie și melodie, dacă pot să întreb așa?

Faină întrebare. Nu m-am gândit niciodată la asta, dar cred că găsesc un răspuns… Dacă stau să mă gândesc, una din marile provocari ale compozitorilor de acum 300 de ani (vezi Vivaldi, cu anotimpurile) a fost să reproducă prin muzică sunetele naturii. Într-un fel sau altul, și astăzi se face la fel, doar că mașinile au luat locul copacilor și scârțâieturile tramvaielor au înlocuit ciripitul păsărilor. Dar Ecofrecvența este probabil rezultatul educației primite de acasă. Chiar dacă suntem prieteni, nu știu dacă am apucat să-ți spun că străbunicul meu a fost peisagistul orașului Timișoara. Dragostea pentru natură o avem în familie demult, și cred că s-a tot transmis din generație în generație. Tatăl meu, un foarte priceput grădinar, mi-a atras mereu atenția asupra magiei pe care o face un pământ sănătos și m-a învățat mereu cum să reacționez împotriva risipei. Asta încerc eu să fac cu Ecofrecvența, să atrag atenția asupra risipei, să ajut ONG-urile să-și promoveze proiectele educaționale sau culturale, să invit oameni de calitate, care prin ideile lor să poată comunica eficient despre mediu, educație și bun simț.

Etichete și concepte de vin adresate tinerilor

– Dacă tot dezvăluim cititorilor că ne-am jucat împreună și cu câteva idei legate de vin, poți să spui pe scurt despre ce e vorba? Că eu sunt “jurat” să nu vorbesc de capul meu.

Dacă voi spune tot, vei fi “înjurat”. Știu că esti un editorialist foarte citit, dar și foarte copiat, așa că am să mă limitez puțin. Concret, am dezvoltat o pereche de etichete care se adresează tinerilor. La acest proiect am lucrat cu un artist tatuator, foarte bun și fidel colaborator al meu. Cred mult în segmentul tânăr, care, dacă ar fi puțin mai atent băgat în seamă, ar lăsa alte tipuri de băuturi în favoarea vinului. Mai avem în proiect câteva concepte de festivaluri care să ajute industria vinului să crească și mai mult, pentru că asta merită. Pandemia trece, așa că în curând vom vorbi despre aceste lucruri. Mă bucur că podgorii mari din România mă contactează pentru a le crea un alt tip de comunicare cu publicul. 

Un viitor proiect: Degustătorii de muzică

– Promiți că mai facem o discuție împreună despre muzică și vin? M-ai tot sedus cu o idee – o degustare de muzică și vin – și mi-ar plăcea la nebunie să spui mai multe și să o și facem.

Promit! Îi spun și numele: „Degustătorii de muzică”. Tu aduci vinul, eu pun muzica ☺

—-

Albumul Better Together al lui Zoli Toth va fi disponibil în ediție limitată pe vinil și poate fi ascultat aici:

YoutubeMusic:

https://music.youtube.com/watch?v=zuUnrPkW6yc&feature=share

Spotify: 

Apple Music:

https://music.apple.com/album/id/1551799040