TOP MOLDOVA pe piața românească: doar 3 vinuri de Mare Medalie de Aur, 12 Medalii de Aur și 19 de Argint. Cramele mai mici, surpriza ediției!

Motivul pentru care am decis, împreună cu partenerii de la wine bar-ul CORKS din Centrul vechi al Capitalei, să organizăm TOP MOLDOVA, primul concurs din România dedicat exclusiv vinurilor moldovenești, este acela că ele au cucerit în ultimii ani poziții elevate în vânzările categoriei premium din marele retail de la noi (și nu numai retail). Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului din republica vecină, România era principala piață pentru produsele cramelor moldovenești (12 milioane litri, reprezentând 25% din piața de importuri a României) și avea o creștere prognozată pentru 2023 de 4% pe an. Nume precum Purcari, Cricova ori Domeniile Davidescu sunt adesea pe buzele și în paharele conaționalilor. Am încercat, așadar, să oferim comunității Vinul.Ro o perspectivă cât mai clară asupra modului în care specialiștii din producție și din vânzarea de vin evaluează produsele moldovenești, rămânând la latitudinea fiecărui cititor să-și ia apoi propriile decizii informate. Am invitat cramele să-și înscrie produsele în competiție, iar acolo unde nu au făcut-o sau am considerat că mai meritau testate și alte produse decât cele înscrise, le-am achiziționat de pe piața noastră. Surpriza noastră, a organizatorilor, a fost să vedem cum nume de crame mai mici sau mai necunoscute publicului nostru să ia fața altora, mai consacrate. Reamintim aici că partenerii de la CORKS vor organiza, pe parcursul verii 2023, mai multe evenimente în care publicul larg interesat va putea cunoaște vinurile medaliate la TOP MOLDOVA și poveștile lor.

Publicitate
Excursii

101 vinuri evaluate, dintre care 2/3 achiziționate de organizatori de pe piață

Exigențele competiției TOP Moldova a fost ridicate, dar consistente cu cele mai bune practici internaționale – ca de obicei la evaluările organizate de Vinul.Ro: doar 3 probe au primit Mare Medalie de Aur și doar 12 din total au primit Medalia de Aur. 101 eșantioane produse în Republica Moldova au fost analizate și notate de către 4 comisii formate din câte 5 evaluatori fiecare – cadre din mediul academic, specialiști certificați în analiza senzorială, practicieni în comercializarea și comunicarea vinurilor – în cadrul competiției TOP MOLDOVA,  în data de 12 iunie 2023, la CORKS. Ca de obicei la degustările Vinul.Ro, restaurantele La Mama au fost și ele printre susținătorii logistici ai evenimentului. Aproape o treime dintre probele analizate au fost înscrise de către producătorii înșiși, în timp ce două treimi au fost achiziționate de organizatori direct de pe piața românească, pentru a oferi o imagine cât mai vastă asupra calității opțiunilor disponibile în momentul de față. Lista vinurilor care au obținut cele mai bune punctaje din competiție poate fi consultată la finalul acestui articol, cu mențiunea că doar o treime din totalul probelor înscrise a primit medalii, potrivit regulamentului de concurs. Procentajul de Aur + Mare Aur din totalul probelor înscrise: 15%.

2 Mari Medalii de Aur + 2 de Aur pentru Vartely

Crame mai mici și mai puțin prezente pe televiziunile sau în conștiința consumatorilor români au furnizat surpriza acestei ediții inaugurale. În ordinea numărului de medalii și a rangului acestora, crama care s-a situat pe prima poziție în TOP MOLDOVA a fost Château Vartely, cu 2 Mari Medalii de Aur (peste 95 puncte) + 2 de Aur (între 90-94.9 puncte) + 2 de Argint (85-89,9 puncte) – dintr-un total de 9 probe, toate achiziționate de pe piață de organizatori. Fautor, cu 1 Mare Aur + 2 Aur + 1 Argint (dintr-un total de 8 probe analizate, 5 înscrise de producător), de asemenea a strălucit. 

Publicitate
IPPU

Tot pe podiumul cu Aur s-au clasat Domeniile Cuza, cu câte 2 Medalii de Aur (+ 2 Argint, dintr-un total de 7 vinuri furnizate de producător). Au urmat, în ordinea numărului de medalii, Purcari – cu 1 Aur + 3 Argint (din 4 probe furnizate de producător și 5 achiziționate de către organizatori), în timp ce Château Cristi (5 probe în total), Enoteria Platon (2 probe achiziționate de organizatori) și Gitana Winery (1 probă înscrisă de producător, 4 achiziționate de organizatori) au primit câte 1 Aur + 1 Argint, iar Castel Mimi (5 probe) și Vinuri Ialoveni (2 probe) câte 1 Aur.

Pe podiumul cu Argint s-au mai situat (în afara celor menționate mai sus), tot în ordinea numărului de medalii: Domeniile Pripa (2 probe) și Suvorov Winery (5 probe) – cu câte 2 medalii, și Domeniile Davidescu (6 probe), Maurt (6 probe), Poiana Codrilor (4 probe) și Vinăria Sălcuța (5 probe) – cu câte 1 medalie de Argint.

Lista completă a vinurilor medaliate la TOP MOLDOVA

MARI MEDALII DE AUR (vinuri roșii):

Barbaro 2019, Fautor
Taraboste 2018, Château Vartely
Individo 2017,  Château Vartely

MEDALII DE AUR VINURI ALBE

Late Harvest Traminer 2019, Fautor
TOTEM Viorica 2021, Château Vartely
Viorica 2022, Domeniile Cuza
Ialoveni Desert 2018, Vinăria Ialoveni

MEDALII DE AUR VINURI ROȘII

Merlot 2017, Chateau Cristi
310 Altitudine 2018, Fautor
Cuvee Rouge 2018, Enoteria Platon
Individo 2018, Château Vartely
1827 Pinot Noir 2020, Purcari
Animaliens 2020, Castel Mimi
Saperavi 2020, Gitana Winery
Saperavi & Fetească Neagră 2021, Domeniile Cuza

MEDALII DE ARGINT VINURI ALBE

Aurelius Ice Sparkling Wine 2020, Maurt
Chardonnay 2022, Domeniile Cuza
Mănăstirea Rohrbach Cru 2018, Gitana Winery
310 Altitudine 2020, Fautor
Cameo Sauvignon Blanc Late Harvest 2021, Château Vartely
1827 Chardonnay 2022, Purcari
Winemaker’s Way Pinot Gris 2022, Vinăria Sălcuța

MEDALII DE ARGINT VINURI ROSE

Bravoure 2021, Château Cristi
Poiana Rose 2022, Poiana
Rose Domeniile Cuza 2022, Domeniile Cuza
Vinohora rose 2021, Purcari

MEDALII DE ARGINT VINURI ROȘII

Black Crane Cuvee Noir 2019, Suvorov Winery
Black Crane Cuvee Rouge 2020, Suvorov Winery
Cuvee Rouge 2019, Enoteria Platon
Individo 2020, Chateau Vartely
1827 Shiraz 2019, Purcari
Rară Neagră & Saperavi 2021, Domeniile Davidescu
Rară Neagră 2019, Domeniile Pripa
Saperavi 2018, Domeniile Pripa

Cine au fost evaluatorii vinurilor din Republica Moldova judecate la TOP MOLDOVA

Comisiile de evaluare au fost compuse din: Prof Univ Dr Arina Antoce, USAMV București; Laura Copil, WSET Level 4, proprietar al wine bar-urilor VINO; Ruxandra Chendi, WSET Level 3, fondator CORKS; Mirela Mateescu, WSET Level 3, fondator A46 Venue; Carmina Nițescu, WSET Level 3, fondator al site-ului și aplicației pentru terminale mobile WinesDay, organizator de evenimente cu vin și enoturism; Lector Univ Dr George Cojocaru, USAMV București, enolog și consultant; Liviu Gheorghe, DipWSET, membru Winelover România; Sergiu Nedelea, fondator WineTaste School, somelier, co-owner wine bar UVA; Daniel Zottu, somelier și enolog, Domeniile Ostrov;  George Ignat, somelier, membru al Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați din România (FNDA) și Winelover România; Teo Runceanu, somelier; Ovidiu Logigan, co-proprietar wine bar CORKS, diplomă de masterat la USAMV București, absolvent cursuri Eurosommelier; Mihai Vasile, somelier, importator de vinuri, proprietar al Vinmagazin.ro; Sorin Ștefan, distribuitor de vinuri; Zoli Toth, artist conceptual, wine lover, realizator al emisiunii pe teme de ecologie ECOFrecvența (RFI); Daniel Vrănescu, somelier; Marius Gheorghe, somelier; Dan Gheorghe, somelier; Adrian Badea, promotor de vinuri; Mihai Vișoiu, somelier; Gabi Alexe, co-proprietar Bucătăria.localfood.

Legenda punctajelor Vinul.Ro

  • – 80-84 puncte – “calitate medie, vinuri corecte, fără defecte”;
  • – 85-89 puncte – “vinuri excelente, cu o expresivitate și personalitate aparte”;
  • – 90-94 de puncte – “calitate excepțională, pentru care merită să faci eforturi financiare dacă ești interesat”;
  • – 95-100 de puncte – “calitate istorică, rarități chiar și pentru echipa de degustători”.