TOP MOLDOVA by Vinul.ro & CORKS Wine Bar, în iunie la București. Urmează degustări de promovare cu medaliatele

În premieră pentru piața românească, în prima jumătate a lunii iunie 2023 publicația Vinul.ro organizează concursul TOP MOLDOVA, dedicat exclusiv vinurilor din republica vecină, în parteneriat cu wine barul CORKS, din Centrul Vechi al Capitalei. Am considerat, împreună cu partenerii, că inițiativa se impune – în contextul în care produsele cramelor moldovenești și-au adjudecat segmentul de vinuri premium în marele retail de la noi din țară (și nu numai în retail) – interesul publicului față de această categorie fiind unul deosebit de mare.

Publicitate
Vinarte

Un top independent ajută consumatorii. Producătorii pot semnaliza rezultatele avantajoase prin stickere amplasate pe sticle

Competiția TOP MOLDOVA are ca scop să ofere publicului românesc o imagine cât mai cuprinzătoare asupra calității vinurilor provenind de peste Prut, ca și să semnalizeze cu prioritate “vârfurile” din această categorie.

Rezultatele sunt, de asemenea, de folos retailerilor – care capătă astfel un nou instrument de selecție și un argument suplimentar de vânzare – ca și cramelor moldovenești care sunt sau își doresc să fie prezente pe piața românească (cea mai importantă piață europeană pentru aceste vinuri).

Publicitate
IPPU

Imaginea vinurilor moldovenești – văzută prin lupa unui concurs specializat

Cramele interesate vor putea amplasa pe sticle stickere autocolante cu medaliile sau punctajele care consideră că îi avantajează, acestea fiind niște instrumente de orientare din ce în ce mai apreciate de către consumatori.

Prin parteneriatul cu wine barul CORKS – care asigură cadrul necesar evaluărilor, ca și achiziția unora dintre sticlele pentru concurs, și care va găzdui evenimente de degustare cu “campioanele” – publicul poate avea ulterior contact nemijlocit cu acestea, într-o ambianță plăcută și ofertantă, care facilitează cunoașterea.

De asemenea, publicația Vinul.ro va găzdui – într-o categorie specială de pe site, cu link către site-urile producătorilor și către articole mai vechi de pe platformă – prezentări ale cramelor și vinurilor care au înregistrat cele mai bune rezultate.

Cine sunt evaluatorii și ce vinuri din Republica Moldova vor fi analizate

Comisiile de evaluare sunt compuse din degustători autorizați, somelieri certificați, absolvenți ai cursurilor și examinărilor WSET, reprezentanți ai sectorului HoReCa, jurnaliști și bloggeri de vin sau gastronomie. Evaluările vor fi derulate fără ca jurații să cunoască identitatea probelor prezentate până la finalul sesiunilor, punctarea se va face pe baza fișelor model OIV. Intervalele de premiere sunt: >95 puncte = Mare Medalie de Aur; între 90-94 puncte = Medalie de Aur; 85-89 puncte = Medalie de Argint.

Organizatorii primesc înscrieri de la cramele producătoare (deja prezente pe piața românească sau care urmează a fi introduse), dar vor și încerca, în limita posibilităților, să achiziționeze direct din piața românească acele vinuri care nu au fost înscrise de producători – pentru a încerca să ofere o imagine cât mai vastă asupra valorilor din categoria vizată.

Cum pot cramele moldovenești să înscrie probe în concurs

Înscrierile au loc până cel târziu 24 mai 2023, prin completarea unui formular-contract (detalii la adelina@vinul.ro, tel: 0727.254.318) și prin achitarea unei taxe de participare. Probele înscrise în baza formularului trebuie să ajungă fizic în posesia Vinul.ro până cel târziu în data de 31 mai la Corks, strada Băcani, nr 1, sector 3 Bucuresti. Persoana de contact Ovidiu Logigan 0742.135.876.

Ce înseamnă punctele și medaliile Vinul.ro la nivel comercial

De menționat că, în ultimii 3 ani, colaborările comerciale cu marele retail bazate pe afișarea punctajelor Vinul.ro au depășit cifra de vânzări de 1.200.000 de sticle, iar interesul publicului față de evaluările calitative independente, ca și al partenerilor din retail și HoReCa, este în continuă creștere: prin participarea la concursurile și evaluări profesioniste, cramele își asigură pe de-o parte prezența constantă, actualizată, în baza de date Vinul.ro și pe platformele de comunicare ale publicației, cât și puternice argumente calitative de vânzare în relațiile B2B sau B2C.

Reamintim că Vinul.ro organizează anual mai multe tipuri de competiții: Premiile de excelență vinul.ro – destinată vinurilor românești și aflată în septembrie 2023 la cea de-a 15-a ediție; BIOVinul.ro – în aprilie 2023 a avut loc cea de-a treia ediție; Dulce & Aromat (și Medaliat, mai nou) – de asemenea, au avut loc deja trei ediții.

Evaluările lunare cu punctaje Vinul.Ro – importante pentru crame și pentru retaileri

Separat de concursuri, în fiecare lună echipele de degustători Vinul.Ro derulează evaluări de vinuri trimise de producători. Acestea au ca scop pe de-o parte completarea bazei de date a publicației, bază din care care ulterior publicația pune la dispoziția retailerilor parteneri cele mai interesante vinuri și generează astfel vânzări. Pe de altă parte, aceste evaluări sunt de o mare utilitate internă pentru cramele producătoare, fiecare dintre ele putând să-și valideze în urma rezultatelor anumite poziționări de piață sau ipoteze care stau la baza demersurilor de prezentare și vânzare busines-to-business (B2B) ori business-to-consumer (B2C). Punctajele cele mai avantajoase pot fi folosite de crame în mediul online, pentru autopromovare.

Redactor: TamaraTimofti