Smerenie 2019 e disponibil pe piața colecționarilor exigenți: o formulă 4-3-2 cu debut exploziv – 4(1%) Pinot Noir, 3(3%) Shiraz, 2(6%) Dornfelder

Vinul roșu Smerenie 2019 de la Crama Oprișor (Pinot Noir, Shiraz, Dornfelder) a fost lansat în aprilie 2022, după 16 luni maturare la baric și o lună la sticlă

După doi ani și jumătate de la recoltă, 16 luni în baricuri, două luni de la realizarea cupajului final și una la sticlă, asamblajul roșu emblematic de la Crama Oprișor vinificat de Veronica Gheorghiu și compus de Liviu Grigorică – ediția limitată Smerenie 2019 – a fost lansat pe piață fără mult tam-tam, cunoscătorii acestui vin fiind deja în așteptare. “Intens colorat în roşu-violaceu, echilibrat, corpolent şi catifelat. Aromatic, dezvoltă uşoare tente de fum de tămâie împletite armonios cu note de vişine supracoapte. Un vin fin, învăluitor, excelent pentru consumul imediat, dar şi cu reale capacităţi de învechire în sticlă. Un vin august, cu un caracter gustativ foarte prietenos, ale cărui arome, rar întâlnite într-un vin românesc, invită la meditaţie”. Este descrierea producătorului, căreia îi adaug și eu mai jos impresiile proprii, căci vinul are destulă expresivitate încă să nu trebuiască să fii vreun Sherlock Holmes ca să-i poți descifra câteva trăsături evidente.

Publicitate
Excursii
Cupajul roșu Smerenie de la Crama Oprișor se clasează an de an în topul preferințelor publicului, al editorilor Vinul.ro și al publicațiilor de gastronomie ca Gault & Millau
Cupajul roșu Smerenie de la Crama Oprișor se clasează an de an în topul preferințelor publicului avizat, al editorilor Vinul.ro și al publicațiilor de gastronomie ca Gault & Millau

Smerenie 2019 e un vin cu tensiune vibrantă – review de lansare (aprilie 2022)

E de un roșu violaceu, tânăr, care strălucește apetisant. Nasul este mai degrabă reținut în această etapă a vieții, amintește de fructe de pădure coapte. 

Atacul este calm, vinul devine apoi tot mai picant, tensionat, vibrant, cu puternică impresie de vișine, urmată de adieri de afine supracoapte, cu o ușoară notă de eucalipt și, foarte discret, pudră de cacao. Lemnul este aproape insesizabil, cum îi stă bine unui vin elegant. Corpolența nu se relevă de la început, ci devine o trăsătură cu atât mai sesizabilă cu cât îl “mesteci” mai mult. 

Publicitate

Textura e catifelată acum (aprilie 2022), cu siguranță senzația va deveni mătăsoasă pe măsura învechirii. Complexitatea aromo-gustativă este momentan în zona fructelor menționate, învechirea la sticlă rămâne să edifice pe viitor această latură, care, având în vedere soliditatea vinului, alcoolul de 14,5% și soiurile componente, promite să fie una bogată.

Finalul este partea cea mai explozivă la Smerenie deocamdată – și termenul nu e întâmplător ales: formează impresia dominantă a acestui vin proaspăt îmbuteliat. “Exploziv” este descriptorul definitoriu, după părerea mea, la lansare.

Din punct de vedere al asocierilor gastronomice, personal m-aș duce cu gândul către cotlete de miel la cuptor, cotlet de porc la tigaie, gulaș sau tocane de vită/porc cu ciuperci, morcovi, ceapă și vin. Sau către deserturi cu cremă de cacao, dacă vrei neapărat să-l păstezi până la desert.