Prima sesiune de degustări „Vinuri cu puncte Vinul.ro” din 2023 s-a desfășurat în 30 ianuarie, la restaurantul La Mama Ateneu. Comisia formată din specialiști din domeniul vinului a evaluat „în orb” 28 de probe, de la crame din Dealu Mare, Oltenia, Banat, Moldova și Dobrogea. Rezultatele au fost deja comunicate cramelor, care pot folosi feedback-ul comisiei fie pentru poziționarea vinurilor în cadrul gamelor din portofoliu, fie pentru a comunica punctajele către partenerii comerciali. Reamintim că evaluările ”Vinuri cu puncte” sunt efectuate de către comisii independente, atât pentru propria știință a producătorilor, cât și pentru proiectele pe care echipa noastră le derulează cu mari retaileri (în ultimii 3 ani, peste 1 milion de sticle cu aceste puncte s-au vândut prin comerțul modern). Doar vinurile care au obținut peste 85 de puncte fac obiectul recomandărilor Vinul.ro.
12 evaluatori independenți la prima degustare pe 2023: degustători, somelieri, comercianți și comunicatori
La prima evaluare de anul acesta am avut înscrise 16 vinuri albe, 4 rose și 8 roșii. Comisia a fost compusă din:
– Marian Timofti – somelier, formator de somelieri & fondator al Organizației Somelierilor din România 2011 și al Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați din România, importator și colecționar de vinuri
– Răzvan Stoenescu – blogger de profil cu activitate internă și externă, membru al Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), somelier, fondator al Asociației Winelover România, organizator al Concursului Național de Vinuri Rose
– Vasile Ghimpu (somelier, membru al Asociației Italiene de Somelieri)
– Cătălin Mahu (proprietar al lanțului de restaurante La Mama)
– Ovidiu Logigan – absolvent masterat USAMV, co-proprietar al wine bar-ului Corks
– Dana Pop – doctor inginer de industrie alimentară, absolventă a Facultății de Industrie alimentară, Universitatea Dunărea de Jos, consultant alimentar, trainer, administrator al Wine Doctor, promotor și importator al unor vinuri franțuzești de prestigiu
– Cosmin Dragomir – jurnalist, absolvent al cursurilor Eurosommelier, publisher Gastroart, ”Curatorul de Zacuscă”
– Liviu Gheorghe – trainer, WSET Diploma
– Svetlana Matvievici – somelier, organizator evenimente cu vin, co-fondator club BYOB
– Ovidiu Neacșu – co-fondator club BYOB, organizator tururi enoturistice
– Zoli Toth – realizator al emisiunii pe teme de ecologie ECOFrecvența (RFI)
– Marius Gheorghe – somelier
Vinul.ro organizează lunar aceste sesiuni, la care pot participa atât crame, cât și importatori/distribuitori de vin. Rezultatele evaluărilor sunt comunicate cramelor care au înscris vinuri spre evaluare (fiecare cramă primește punctajele și eventualele observații pentru vinurile proprii) și – DOAR la cererea producătorilor – către partenerii comerciali care apelează la bazele de date ale publicației, urmând ca utilizarea celor mai bune punctaje să fie decisă împreună cu Vinul.ro.