Prima degustare pentru „vinuri cu puncte” pe 2023 a reunit la start 28 de probe. Rezultatele au plecat către crame și retaileri

Prima sesiune de degustări „Vinuri cu puncte Vinul.ro”  din 2023 s-a desfășurat în 30 ianuarie, la restaurantul La Mama Ateneu. Comisia formată din specialiști din domeniul vinului a evaluat „în orb” 28 de probe, de la crame din Dealu Mare, Oltenia, Banat, Moldova și Dobrogea. Rezultatele au fost deja comunicate cramelor, care pot folosi feedback-ul comisiei fie pentru poziționarea vinurilor în cadrul gamelor din portofoliu, fie pentru a comunica punctajele către partenerii comerciali. Reamintim că evaluările ”Vinuri cu puncte” sunt efectuate de către comisii independente, atât pentru propria știință a producătorilor, cât și pentru proiectele pe care echipa noastră le derulează cu mari retaileri (în ultimii 3 ani, peste 1 milion de sticle cu aceste puncte s-au vândut prin comerțul modern). Doar vinurile care au obținut peste 85 de puncte fac obiectul recomandărilor Vinul.ro.

12 evaluatori independenți la prima degustare pe 2023: degustători, somelieri, comercianți și comunicatori

La prima evaluare de anul acesta am avut înscrise 16 vinuri albe, 4 rose și 8 roșii. Comisia a fost compusă din:

– Marian Timofti – somelier, formator de somelieri & fondator al Organizației Somelierilor din România 2011 și al Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați din România, importator și colecționar de vinuri

– Răzvan Stoenescu – blogger de profil cu activitate internă și externă, membru al Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), somelier, fondator al Asociației Winelover România, organizator al Concursului Național de Vinuri Rose

– Vasile Ghimpu (somelier, membru al Asociației Italiene de Somelieri)

– Cătălin Mahu (proprietar al lanțului de restaurante La Mama)

– Ovidiu Logigan – absolvent masterat USAMV, co-proprietar al wine bar-ului Corks

– Dana Pop – doctor inginer de industrie alimentară, absolventă a Facultății de Industrie alimentară, Universitatea Dunărea de Jos, consultant alimentar, trainer, administrator al Wine Doctor, promotor și importator al unor vinuri franțuzești de prestigiu

– Cosmin Dragomir – jurnalist, absolvent al cursurilor Eurosommelier, publisher Gastroart, ”Curatorul de Zacuscă”

Evaluare Vinul.ro

– Liviu Gheorghe – trainer, WSET Diploma

– Svetlana Matvievici – somelier, organizator evenimente cu vin, co-fondator club BYOB

–  Ovidiu Neacșu – co-fondator club BYOB, organizator tururi enoturistice

– Zoli Toth – realizator al emisiunii pe teme de ecologie ECOFrecvența (RFI)

– Marius Gheorghe – somelier

Vinul.ro organizează lunar aceste sesiuni, la care pot participa atât crame, cât și importatori/distribuitori de vin. Rezultatele evaluărilor sunt comunicate cramelor care au înscris vinuri spre evaluare (fiecare cramă primește punctajele și eventualele observații pentru vinurile proprii) și – DOAR la cererea producătorilor – către partenerii comerciali care apelează la bazele de date ale publicației, urmând ca utilizarea celor mai bune punctaje să fie decisă împreună cu Vinul.ro.

Următoarea evaluare se va desfășura la finalul lunii februarie.
Pentru detalii și înscrieri probe: Adelina Boboc – adelina@vinul.ro, 0727.254.318