Virgil Mănescu, ambasador Alira: publicul nou ar trebui să înceapă cu puțină… lectură


Un interviu de Adelina Boboc, fotografii din arhiva personală a lui Virgil Mănescu

Publicitate
Domeniul Bogdan

Virgil MănescuSomelier, prezentator și Maestru de Ceremonii – nu mai are nevoie de nicio prezentare: figura lui apare “pe sticlă” cel puțin odată pe lună, la diverse posturi TV. E prezent la majoritatea evenimentelor cu gastronomie și vin, ca și în cercurile mondene selecte ale Capitalei. Mai puțini știu că este Brand Ambassador al vinurilor Alira, iar în această calitate se ocupă permanent de educarea publicului și a personalului din restaurante. Am vorbit cu el despre viziunea lui de educație spre vin, în general, și despre Alira în special.

– Virgil, ce ai recomanda unui consumator debutant, care încă nu cunoaște vinul?

Publicitate

Cei care vor să se iniţieze în tainele vinului ar trebui să înceapă cu puţină carte, cu lectură. Până la vin, trebuie puţină documentare. Degeaba vrei să bei un vin, dacă nu ştii să ţii un pahar sau dacă nu ştii ce conţine vinul respectiv. Pe lângă carte, recomandarea mea ar fi să nu începi cu vinuri mari, ci treptat: albe, spumante, rose-uri, apoi treci spre roşii. Începătorii e bine să încerce soiurile mari, strugurii consacraţi: e foarte important să vezi întâi ce înseamnă un Merlot, un Cabernet Sauvignon, o Feteasca Neagră.

După ce ai înţeles puţin fiecare strugure, poţi începe să aprofundezi, să urci la o treaptă mai complexă. Ca să dau exemple de la noi, de la Alira: dacă începi direct cu o Fetească Neagră mare, cum este Grand Vin, şi constaţi că este prea complex și greu de înțeles (pentru că nu ești familiarizat cu soiul, cu stilurile lui), s-ar putea să elimini din opţiunile tale Feteasca Neagră, şi din cauza asta e bine să urci treptat. Alira face nişte vinuri extractive, mie îmi place să spun că au multă „ciocolată” în ele (desigur că nu există ciocolată topită în ele, dar gustul este puternic). Începătorii ar fi bine să înceapă de la gama disponibilă în marile magazine – Alira Flamma – şi să crească uşor-uşor.

Alira Grand Vin nu e pentru oricine!

– Ce diferențe sunt între vinurile acestea “de mare retail” și cele de tip “grand vin”?

Sunt împărțite așa în funcţie de complexitatea gustului şi de nivelul de înţelegere al celui care degustă. Dacă vorbim de entry-level pentru Fetească Neagră, de exemplu, avem un vin care poate fi băut mai uşor de un începător, deşi păstrează aceeaşi aromă de gem şi prună afumată.

Când mergem spre gama Grand Vin, pentru cei care ştiu mai multe despre vin, vorbim de o Fetească Neagră de două ori mai concentrată, mult mai corpolentă, untoasă. Ambele sunt filtrate grosier, iar în rezultatul final intervine mâna lui Marc Dworkin – în ce butoaie îl ține, cât de mult îl învecheşte, ce drojdii foloseşte etc. Alira a vinificat prima dată roşu, după care rose, iar când piaţa a cerut-o – a făcut şi un vin alb. Trebuie să ţii cont şi de cerinţele pieţei – de aici și evoluțiile și diferențele dintre vinuri.

Virgil Mănescu spune că secretele personalității distincte a vinurilor roșii Alira – intense, extractive, filtrate grosier, ca să nu se piardă din corp – sunt legate de selecția inițială a vițelor plantate, de cea mai bună calitate, de specificul microclimatului local și de experiența enologului – care a avut mână liberă să-și imprime experiența de sorginte franceză și viziunea asupra pieței globale.

Pentru entry level avem gama Flamma, care este foarte uşor accesibilă, şi din punct de vedere al preţului, cât şi al disponibiliății pe piață şi al gustului. Se găseşte în marile magazine şi în micul retail. E o gamă foarte plăcută, pentru că poţi să înţelegi foarte bine stilul de vinificare de la Alira, tipicitarea terroir-ului dobrogean, şi este primul pas pe care eu l-aş recomanda, dacă vrei să începi să construieşti baza unei aprofundări în lumea vinului. Aici sunt variante de alb, rose şi roşu, deci ai paletarul întreg de vinuri. Nu avem niciun dulce la gama aceasta, pentru că este o gamă entry level.

Merită să le aprofundezi pe acestea, de la Sauvignon Blanc până la roşu, care este și baricat. Iar maturarea la baric la Alira începe de la 4 luni și merge și până la 14 luni, deci vorbim de vinuri care au o prietenie lungă cu butoiul.

Pentru cei care sunt avansaţi, aş recomanda următoarea gamă, care este cea clasică. De aici ar putea începe pasionatul care vrea să cunoască vinurile Alira, de la Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot şi cupajele, Cuvee-urile. Vinurile din gama Grand Vin sunt mai aparte, conceptul de „Grand Vin” a fost adus şi la noi din Bordeaux – în România e o titulatură a unui „mare vin”. Grand Vin nu este pentru oricine.

– Gustul e mult prea complex, nu oricine îi poate aprecia adevărata valoare?

Dacă deschidem un Grand Vin şi îl bem imediat, nu o să înţelegem nimic din el. În schimb, dacă îl lăsăm între 2 şi 3,5 ore în decantor, o să avem cu totul alt vin. Se dezvăluie mult mai multe trepte aromatice, aproape din 10 în 10 minute vinul se schimbă enorm în pahar – atât de multe arome se deschid. Un Grand Vin îţi ridică extrem de mult standardele.

E foarte greu ca, obişnuindu-te cu treapta de sus a calității, să mai cobori – şi atunci vei avea o problemă. O să începi ca după ce bei Grand Vin de la noi, să fii prea pretenţios cu alte vinuri. Și nu trebuie făcut asta, e o greşeală: fiecare are tipicitatea lui, şi nu poţi să îl blamezi pe unul şi să îi dai celuilalt câştig, că nu e corect.

La fel şi Cuvee-ul, care trebuie băut după ce aprofundezi mult soiurile, ca să înţelegi cupajul acesta din Feteasca Neagră, Merlot şi Cabernet Sauvignon. Feteasca este cea care conduce jocul aici. Vinul se poziţionează printre marile vinuri de calitate din România, e excepţional de făcut cadou, nu dai greş cu el.

La Alira, la gama premium, se poate schimba sticla dacă clientul constată un defect (de dop, pentru care nu crama este responsabilă). Este un semn de respect pentru client.

Băutorii avizați trebuie să iasă din zona de confort

– După ce bei vin dintr-o regiune consacrată, cum este Bordeaux-ul, de unde provine Marc, de exemplu, mai apreciezi un vin din România? Sau pare de o calitate mai scăzută?

Este o greşeală să comparăm vinuri din acelaşi soi, dar din regiuni diferite! Dacă te duci la Merlot-uri mari din Bordeaux şi o să bei un Merlot de România, riști să crezi, greșit, că aici nu ştim să facem vinuri. Dar vorbim de două lucruri total diferite – și de asta am spus că trebuie început cu lectură. Dacă vrei să apreciezi vinurile româneşti, ar trebui să începi să te informezi, să citești despre soiuri, să știi un pic istoria, locul de provenienţă, cum s-a aclimatizat la noi…

Virgil Mănescu, brand ambassador al vinurilor Alira, este unul dintre cei mai cunoscuți somelieri din România

Dacă vorbim de un vin originar din Franţa, cum e Cabernet Sauvignon, o să zicem că cel din Dobrogea nu se compară cu cel din Bordeaux. Și nu se compară: pentru că noi avem alt terroir. Un vin trebuie înțeles în toate aspectele sale, cu tot ce implică el. Dacă bei, ca începător, un Chardonnay uşor şi unul baricat, de Spania, de exemplu, nu o să înţelegi nimic – o să spui că e alt vin (dacă bei cu ochii închiși, vei crede că e roşu).

Dar toate vinurile ar trebui privite echidistant și cu înțelegere asupra originii – nu putem lua terroir-ul de Dobrogea să îl comparăm cu Oltenia sau cu altele. Uneori nici din acelaşi areal mare nu le putem compara, pentru că la vin vorbim de “terroirs”, de microregiuni cu caractere specifice.

Ca băutor avizat, trebuie să încerci, să experimentezi, să ieși din zona de confort chiar dacă te-ai îndrăgostit de un anume vin – pentru că poți avea surprize şi mai plăcute.

– Care este preferatul tău?

Unul care este mai aproape de sufletul meu, cu care mi-am început eu relaţia cu Alira, a fost Alira Concordia. E un vin foarte plăcut, bogat şi aromat, când închideam ochii parcă mâncam ciocolată amestecată cu prune afumate şi cireşe amare, şi era un amalgam de arome dulci. E şi acesta filtrat grosier, simţi stilul de vinificare. Cu acesta am început, după care am trecut la Rolls Royce, şi am început să aprofundez gama Grand Vin.

– Un pont pentru începători?

Atât pentru începători, cât şi pentru specialişti, recomand pahare și un decantor de bună calitate. Degeaba ai un vin mare, un vin excepţional, dacă nu îl ajuţi. E foarte important să ai paharele potrivite. Nu neapărat pahar pentru fiecare soi de strugure, că deja jumătate de casă ar fi scule şi pahare, dar e bine să ai unul pentru albe, spumante şi rose-uri şi unul pentru roşu. O să vedeţi diferenţa!

Din vii atent selecționate de pe 80 de hectare în zona Aliman-Rasova, Dobrogea, vinurile Alira (acronim am celor două localități) poartă semnătura unui oenolog francez de anvergură internațională, Marc Dworkin (a creat vinuri, practic, aproape pe toate continentele unde se cultivă viță de vie). După 14 ani de la debutul investiție, cele mai cunoscute “Alire” sunt cele roșii, din Fetească neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot. Dar sub același nume se regăsesc și vinuri albe, rose – și chiar o șampanie veritabilă, realizată în Franța sub brandul românesc.