“O experiență multisenzorială în care vinuri excepționale sunt puse în valoare de preparate culinare rafinate, concepute și înlănțuite special pentru a se pune în valoare reciproc. Practic, expresia supremă a unei degustări de vinuri” – așa sună propunerea specialiștilor de la resortul enoturistic emblematic pentru podgoria Dealu Mare – Casa Timiș, din Chițorani – pentru iubitorii de vin & gastronomie. Prezentările sunt susținute de somelierul Casei, Alin Tudor, iar bucatele sunt realizate de echipa condusă de Chefii Nico Lontras și Ioan Șușală și se pot desfășura fie în restaurantul Conac (cu gastronomie românească reinterpretată), fie în Veranda dintre vii (meniu internațional într-un spațiu deschis și climatizat, cu pereții din sticlă și acoperiș retractabil în zilele frumoase). Alternativ, în ambianța eclectică a English bar-ului “1925” de la demisolul Casei pot fi organizate degustări simple, fără food pairing. Reamintim, pentru cei dornici să se cazeze, că la Casa Timiș sunt disponibile momentan și 10 camere (3 apartament și 7 duble), urmând ca în viitor să mai fie date în folosință încă 30. Resortul organizează și un excepțional Chef’s Table pentru grupuri private sau corporatiste, despre care am scris aici.
Somelierul Alin Tudor este printre cei mai vechi angajați ai Casei Timiș
Alin se declară pasionat de vinuri și fascinat de procesul prin care strugurii reușesc să capteze energia unui loc și să o transpună într-o băutură de o complexitate unică și explică acest “miracol” publicului interesat încă din 2018, iar din 2020 face asta alături de mâncărurile special pregătite de către bucătarii Casei Timiș. A absolvit cursurile școlii de somelieri Winetaste by Sergiu Nedelea, în prezent oferindu-și serviciile atât pentru a pune în valoare vinurile Casei, cât și prin asocieri între gastronomia acesteia cu vinuri produse de alte crame disponibile în Resort.
Cel mai simplu pachet de degustare, 45 de minute: 3 vinuri ale Casei și platou cu brânzeturi
Un tur al locației și o degustare cu trei dintre vinurile Casa Timiș în asociere cu un platou de brânzeturi este cea mai simplă modalitate de a accesa o experiență enogastronomică de aproximativ 45 de minute ghidată de Alin Tudor – pachetul vinuri + brânzeturi costând 75 lei / persoană iar serviciile somelierului fiind între 200 lei (pentru un grup de 2-4 persoane), 400 lei (pentru grupuri de 5-8 persoane) și 600 lei (pentru grupuri de 9-20 de persoane). Acest tip de degustări pot fi desfășurate în oricare dintre cele trei localuri ale resortului (evenimentul este adaptat spațiului, în cazul English bar-ului “1925”) – dar pentru rezervări în exclusivitate sau pentru numere mari de participanți condițiile trebuie discutate în prealabil, având în vedere limitările spațiului și ale legislației actuale.
Cum arată meniurile cele mai elaborate pentru Wine & Food Pairing la Casa Timiș
Cu mențiunea că meniurile “Dealu Mare” sunt disponibile doar în restaurantul Conac iar celelalte doar în restaurantul Veranda, experiențele cele mai rafinate de asociere vin-mâncare sunt accesibile pentru grupuri între 8 și 25 de persoane – fie pe baza meniului a la carte (începând de la 390 lei / persoană pentru 5 vinuri + 5 preparate), fie alegând dintre meniurile special gândite de specialiștii Casei Timiș și care au diferite specificuri: “Toscana”, “Bordeaux”, “Dealu Mare”, “Fusion”.
În cadrul acestora, în funcție de specificul pachetului ales, oaspeții degustă preparate ca: Bresaola melone cu rucola și caviar de balsamic, Cappuccino de parmezan cu spumă de trufe, Risotto cu fructe de mare, Torteloni cu vită și ciuperci porcini, Tiramisu (meniul toscan) – alături de vinuri Casa Timiș, Gramma, SERVE, Valdobbiadene; Supă franțuzească de ceapă, Pate de ton cu tartar de capere, File de biban cu ratatouille de legume, piure de țelină și sos cu trufe, Pulpă de rață cu cremă de cartofi și varză roșie în sos de vin roșu și tartă cu lămâie (meniul Bordeaux) – alături de vinuri Casa Timiș, Gramofon, Valdobbiadene; Brulee din brânză de capră cu sfeclă marinată și caviar de Fetească regală sau Tămâioasă româneascăl rață cu varză în sos de vin roșu, cu struguri stafidiți, Ciocolată de casă cu înghețată de vin și caviar de vin (meniul Dealu Mare de 3 preparate), sau Supă cremă de legume cu păstrăv afumat, caviar și ulei de dovleac, File de calcan cu cremă de mămăligă, sparanghel, ciuperci în sos de usturoi și trufe, Piept de porc cu texturi de porumb, Antricot de vită cu salată de ardei copt și muștar de casă, Ciocolată de casă cu înghețată de vin și caviar de vin, Degustare de brânzeturi românești cu nuci și fructe de sezon și Petit fours (meniul de 7 feluri) – alături de vinuri Casa Timiș, Liliac și Valdobbiadene; Creveți în lapte de cocos cu lemongrass și coriandru, terină de rață cu glazură de merișoare, Somon glazurat cu miso, piure de morcovi cu ghimbir și maioneză cu wasabi, Antricot de vită cu muștar de casă și sos de vin roșu cu rodie și Chocolate oblivion (meniul Fusion) – alături de vinuri Valdobbiadene, Casa Timiș, Chablis Premier Cru, Brunello di Montalcino, Gramofon. Meniurile sunt concepute pentru minim 8 persoane iar la costul meniului propriu-zis se adaugă costul somelierului – 100 Euro + 19%TVA.