Asconi Winery – Stil rustic şi autentic, asezonat cu vinurile Sol Negru (III)

Din turneul de documentare asupra cramelor din Republica Moldova mai puteți citi –
despre Castel Mimi citi aici, iar despre Cricova aici. 

Publicitate
Excursii

Asconi Winery, a treia cramă din turul nostru, se află în Puhoi, la 35 km de Chişinău, şi este printre punctele pe care sigur veţi fi încântaţi că le-aţi bifat. Fondată în 1994, crama este amenajată în stil rustic, tradiţional, iar atmosfera care te întâmpină este una extrem de caldă şi primitoare. Puteţi participa la degustări ghidate, unde vi se explică întreg procesul de vinificaţie şi vă sunt prezentate toate unităţile în cadrul cărora se produce vinul.

Publicitate
IWCB

Vinăria organizează şi evenimente, petreceri, nunţi, iar – dacă doriţi cazare – puteţi opta în curând pentru căsuţele tradiţionale, 12 la număr, care sunt decorate în stil moldovenesc.

Unicitatea vinurilor de la Crama Asconi, dată de tipul de sol existent pe doar 1,8% din Glob, Sol Negru

Podgoriile cramei se află la aproximativ 10 km depărtare şi se întind pe 600 de hectare. Unicitatea vinurilor este dată de tipul de sol pe care se cultivă o parte din viţa de vie, Sol Negru, existent pe 1,8% din suprafaţa globului. Acesta dă şi numele unora dintre vinurile Asconi.

Printre soiurile cultivate sunt Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blac, Chardonnay, Saperavi, Cabernet Sauvignon, Malbec. Vinurile sunt preponderent din categoria premium şi sunt exportate în România, Ucraina, Cehia, Polonia, ţările baltice, Germania, Marea Britanie, SUA, Canada, Australia, Africa de Sud, Kazahstan, Israel. Pe piaţa din Republica Moldova se găsesc doar în magazinele specializate de vinuri şi în unele restaurante.

Crama Asconi a obţinut medalii de bronz la International Wine & Spirit Competition din Londra, în 2016, pentru: Sol Negru Cabernet Sauvignon 2012, Merlot 2012, Chardonnay 2012 şi Feteasca Neagra 2014.

Must try!

Sol Negru Malbec 2016 este cu siguranţă un must try!

De culoarea rodiilor coapte, cu nuanţe de purpuriu şi un prim nas de fructe negre, specific soiului (coacăze, prune, cireşe negre, afine), acesta se deschide în note de ceai negru, tutun, piper şi lemn dulce.

Gustul este fructat şi condimentat. Este acidulat, cu tanini  bine integraţi, lăsand un post-gust uşor amărui.

Îl puteţi asocia cu preparate din carne roşie, vanat, branzeturi maturate, preparate picante.

Crama Asconi deţine un utilaj care produce must concentrat care se adaugă vinurilor demiseci, demidulci şi dulci

Acest utilaj produce must concentrat

Un lucru cu care se mândreşte vinăria este un utilaj – singurul din Republica Moldova – cu ajutorul căruia se face un must concentrat, care ulterior este folosit pentru producerea vinurilor cu zahăr – demiseci, demidulci şi dulci. Utilajul funcţionează pe principiul de vacuumare şi condensare, produsul finit fiind o masă vâscoasă, cu o concentraţie de zahăr de 600-800 de grame/l. Acesta nu se comercializează, se utilizează doar pentru producţia internă. Ceilalţi producători procură acest must concentrat din ţări producătoare – Spania, Italia – însă Asconi a investit în acest utilaj ca să şi-l poată produce singură.

Plăcinte moldoveneşti şi iarmaroc cu produse tradiţionale

Plăcintele moldovenești sunt servite în restaurantul cramei, amenajat în stil rustic

O experienţă deosebită pe care nu trebuie să o rataţi este participarea la atelierul de plăcinte tradiţionale moldoveneşti, pe care le veţi frămanta alături de doamnele bucătărese care, cu multă răbdare, vă explică paşii de execuţie. La final vă puteţi bucura de produsul finit, care vă aşteaptă aburind în restaurantul amenajat în stil rustic, cu covoare tradiţionale pe pereţi si mese din lemn masiv, cu băncuţe. Inainte să plecaţi, daţi o raită şi prin iarmarocul din curtea vinăriei, care vă îmbie cu produse tradiţionale – murături, dulciuri de casă, compoturi, gemuri, afumături şi vin fiert.

Adelina Boboc, Creative Writer&Project Manager Vinul.ro