Oricât ar fi de ciudată o afirmație ca aceasta din titlu, este una dintre noutățile pe care anul 2019 le aduce lumii vinului de la noi din țară: în urma organizării, la Iași, în luna mai, a primului concurs național de degustători (individual și pe echipe), se poate spune că avem un „cel mai bun degustător din România”. Numele lui este Răzvan Octavian Demian – “Wine Man Show”, economist, somelier și trainer, inginer horticultor, consilier de vânzări. El a fost unul dintre susținătorii edițiilor din „Primăvara în rose by Vinul.ro” de la Cluj și este cunoscut, cu siguranță, multor iubitori ai vinului din Transilvania și nu numai – deoarece este prezent la cele mai importante evenimente cu vin.
Articolul de față apare azi pe site deoarece a fost publicat în ediția cu nr 127 a revistei tipărite Vinul.ro, și am așteptat ca această să ajungă întâi la abonați. Fotografiile de mai jos și cele din ediția tipărită au fost realizate de Silviu Fenea, de la B1Studio, agenție de branding, webdesign, și social media din Iași
Ce a contat mai mult la concursul de degustatori: experiența, memoria senzorială și logica. „Am înghițit muza”
– Răzvan, ai câștigat primul loc la individual în primul concurs de degustători organizat în România. Cât de greu – sau de ușor – a fost? Faptul că degustările au implicat numai vinuri de Cotnari a fost un avantaj sau un dezavantaj?
M-am clasat pe primul loc la Concursul individual de degustare a vinurilor de la Cotnari. Nu a fost tocmai uşor, deoarece am avut concurenți foarte bine pregătiți, atât din România, cât şi din Republica Moldova. Cel mai tânăr concurent avea 18 ani, iar cel mai mare, 59 de ani. Şi colegii şi colegele de breaslă aveau experiență, spirit de competiție şi dorința de a câştiga.
M-a ajutat mult experiența şi memoria senzorială olfactiv-gustativă. Logica a fost unul dintre atuuri: au în plantație numai soiuri româneşti, dintre care două specifice acelei podgorii – Grasa de Cotnari, Frâncuşa. Feteasca Albă şi Tămâioasa Românească și un roze uşor de recunoscut obținut din Busuioacă, iar un al doilea din Fetească Neagră (adică nu era Busuioaca). La roșu a fost şi mai simplu – au unul singur, din Fetească neagră. La spumante am avut un Martinoti-Charmat şi două obținute prin metoda tradițională, iar acolo a fost mai interesant, deoarece la unul aveam de identificat şi un defect (deliberat introdus în concurs). Au fost în total 12 probe: 5 albe liniştite, 3 spumante (1 Charmat şi 2 tradiționale), 2 rose (Busuioacă şi Fetească neagră), 1 roşu şi un alb de desert, uimitor (o Fetească Albă din 1989 care, sincer, şi-a ascuns excelent vârsta. Eu am notat 2011). Timpul de deliberare pe probă a fost de 4 minute – arhisuficient. Mie mi-a ajuns să scriu şi o poezioară de cinci strofe în timpul concursului. Adevărul este că nu am trimis spre deversor nicio picătură. Am înghițit muza…
Înaintea Concursului de degustători la Cotnari, la ora 8,30 eram în autocar spre Crama Hermeziu (Domeniile Lungu), alt producător important atât calitativ, cât şi cantitativ, din Moldova. Imediat după vizita la Crama Hermeziu, am pornit direct spre Cotnari, unde am vizitat, cap-coadă, două dintre “bijuteriile coroanei“. După acest adevărat periplu prin “Moldowein”, am intrat în “Groapa cu lei” din sala lor de consiliu. Superbă. Abia dând filmul înapoi, îmi dau seama că nu a fost uşor.
Nu a fost tocmai o întâmplare că m-am clasat pe primul loc, nu a fost deloc uşor, dar la fel de bine puteam să fiu mai obosit, răcit, supărat, să am o “neinspirație de moment” sau să nu fiu la nivelul de energie necesar. Ceea ce contează este să participi, să ai multe pahare “citite”, mult studiu individual, atât teoretic cât şi practic, şi, bineînțeles – cel mai important aspect – să fii mereu curios şi în alertă.
Opt echipe de degustători din Moldova, una din Transilvania
– Te-ai pregătit special pentru acest concurs de degustători în premieră? Ai exersat dinainte acasă, ai făcut notițe despre vinuri, care să te ajute în concurs?
Nu vreau să par ceea ce nu sunt, Recunosc că nu m-am pregătit special în preziua concursului, dar, după două degustări de Cotnari, rămâi în memorie cu vinurile lor. Sunt vinuri frumoase, clare şi directe. Am degustat Cotnari la târguri şi la câteva degustări în Cluj şi în țară. Dar un antrenament al simțurilor, tot am făcut, chiar dacă a fost foarte solicitant, deoarece în preziua Concursului de la Cotnari, am mai participat la un Concurs de degustare în orb, pe echipe, tot la Iaşi.
– Spune-mi câteva cuvinte despre concursul pe echipe: acolo ce s-a degustat și ce s-a întâmplat interesant?
A fost un eveniment organizat şi desfăşurat impecabil! Colegul Daniel Vrănescu a vrut să demonstreze că şi în România se pot organiza cu succes concursuri şi evenimente de acest gen. A reuşit, nu a fost uşor, iar el afirmă – şi îl cred pe cuvânt – că fără sprijinul susținătorilor şi al sponsorilor, nu ar fi reuşit. Vreau să adresez felicitări tuturor celor care au creat acum și premisele unei a doua ediții a “Marii degustări de la Iaşi” din 2020!
La proba pe echipe eu am fost căpitanul unei “trupe” de patru somelieri: Claudia Bîcleşan, din Sibiu; Daciana Popa-Călugăr, din Cluj; Leon Brai, din Reghin; şi eu. Din păcate, nu am reuşit să o conduc spre victorie. Dar important este că am participat. La fel este şi faptul că, dintre toate cele nouă echipel participante la Marea degustare de la Iaşi, de la Castel (unul dintre susținătorii şi sponsorii acestei acțiuni), am fost singura echipă care venea din afara Moldovei Mari (moldovenii şi “moldovanii”).
Echipa noastră, de degustători ardeleni, s-a numit Tulwein (de la “Tula-i, Doamne!”).
Am pornit la ora 6.00 din Cluj, cu maşina. Eu am condus şi maşina. La ora 12.30 am ajuns, ne-am cazat rapid, am mâncat în fugă o ciorbiță, ne-am “aruncat în şorțuri“ şi am intrat în luptă la ora 14.00. Am degustat cu o singură pauză (după primele zece vinuri) o pleiadă de 15 vinuri din soiuri româneşti şi internaționale, de la producători din România. Timp de deliberare pe probă – zece minute. A fost foarte interesant, dar şi solicitant în acelaşi timp. Vreau să felicit echipele câștigătoare! Au avut o organizare impecabilă, o zi bună şi simțurile mai alerte decât noi. Au fost mai buni!
– În ce mod(uri) crezi că este folositor un astfel de concurs? Pentru tine, personal, pe de-o parte, dar și pentru ceilalți iubitori – pasionați – de vinuri? Pentru publicul general?
Astfel de concursuri eu le am în concept de mai mulți ani, iar până la urmă tot voi organiza ce mi-am propus acum 15 ani – un campionat național de somelieri care să creeze un spirit de competiție şi care să crească în acest fel înteresul consumatorului pentru vinurile de calitate, ca şi al producătorilor pentru o promovare educativă, nu doar “de marketing”. Pentru somelieri, poate fi provocarea de care au nevoie ca să le “zgândăre orgoliul” şi ca să să se perfecționeze continuu. Iar pentru publicul larg, consumator de vinuri de calitate, poate fi dovada necesară că totul se desfăşoară “transparent”, iar ei consumă cu adevărat vinuri de calitate.
– Alte lucruri interesante despre concurs?
Somelierul Daniel Vrănescu, Concept managerul acestui eveniment, prin această manifestare educațională, şi-a demonstrat clar maturitatea în acest domeniu al industriei vinului bun şi al profesioniștilor de calitate, dând un imbold şi altora, care poate nu aveau curajul să demareze astfel de acțiunui în acest domeniu. Ceea ce s-a realizat la Iaşi şi Cotnari ne demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că lucrurile interesante din vin prind contur şi sunt însuflețite numai de cei care au încredere în oameni și în vin. Vreau să îi mulțumesc și lui, dar și celorlalți implicați: Restaurantul La Castel, Domeniile Lungu (Crama Hermeziu), Casa de Vinuri Cotnari și Cotnari SA, Vinography.
Vinurile participante în concursul de degustări pe echipe au fost: Șârbă (Gîrboiu), Sauvignon Blanc (Corcova), Aligote (Sarica Niculițel), Kerner (Villa Vinea), Traminer (Rătești) – vinuri albe liniștite; la spumante a participat un Pinot noir brut de la Jidvei, iar la roze-uri un Pinot grigio Fume (Vlădoi), o Băbească neagră (La Săpata / Crama Delta Dunării); categoria de vinuri roșii a fost ilustrată de un Pinot noir de la Oprișor, o Fetească neagră de la Lechburg, o Fetească neagră de la Crama Trantu, un Merlot de la Crama Ceptura, un Cabernet Sauvignon de la Avincis. Categoria de vinuri dulci a fost ilustrată de un Muscat otonel de la Panciu și o Tămâioasă românească de la Licorna.
Clasamentul final la proba pe echipe a fost dominat de “The Hunters”, cu 260 de puncte, urmați de “Palas Iași”, cu 250, și pe locul trei de “SomMoldova”, cu 245 puncte.