Un articol de Carmen Gorgan, fotografii de Andreea Bogdan (puteți vizualiza acest articol în varianta pentru tipar accesând versiunea electronică integrală a revistei tipărite aici). Articolul de mai jos face parte din serialul de redescoperiri culturale „Gastronomie românească de secol XXI”, realizat cu sprijinul primei crame cu capital privat străin din România, SERVE.
Harta culinară a capitalei Transilvaniei s-a îmbogățit începând din martie 2017 cu o nouă locație, Bistro wEBSite, unde clienții sunt întâmpinați într-o atmosferă plăcută, elegantă și unică. Bucătarul-șef, Florin Goga (foto dreapta, jos), este posesorul unui bagaj foarte mare de cunoștințe și experiențe culinare pe care nu le ține închise în bucătăria sa, ci le împarte generos cu cei din jurul său.
De la mic dejun și brunch până la exigențele unei cine cu stil
Bistro wEBSite este cel mai nou restaurant de pe piaţa clujeană. De fapt, este mai mult decât atât, se dorește un loc al relaxării şi bunei dispoziţii, în care antreprenorii au dorit să creeze un spațiu armonios și aerisit, original. O îmbinare atractivă între util și plăcut care adaptează ”pe limba Clujului” un concept de succes, unde să ai parte de un mic dejun sănătos ori un brunch energizant, de un prânz de afaceri dinamic dar și de seri pline de surprize plăcute.
După spusele inițiatorilor, noul restaurant își propune să răspundă unor așteptări foarte mari, pe de o parte cu o servire care să respecte timpul prețios al clienților, iar pe de alta cu mâncuri gătite bine, pe îndelete, din ingrediente de calitate.
În plus, chef-ii au creat combinații inedite, astfel că meniul wEBSite Bistro include lucruri care nu se găsesc în altă parte. Pentru sezonul cald va fi deschisă și o terasă iar serviciul de valet parking ce va fi implementat vine să salveze din timpul clientelei.
Secretul unui bagaj culinar complex: 30 de ani în România, Italia, Franța
Florin Goga, Cheful de la wEBSite, a străbătut lumea pentru a descoperi arta gastronomiei. Primul curs l-a făcut în România, în timpul comunismului, după care a luat calea străinătății: ”…pentru că după Revoluție s-au prăbușit restaurantele din țară, și acest domeniu era în declin”, spune el. În 1996, s-a îndreptat spre Italia, unde cultura nu însemna doar artă și arhitectură, ci și mâncare, și unde a descoperit în Milano un adevărat paradis gastronomic, specializându-se în bucătăria mediteraneană. A urmat Franța, în anii 1999, 2003 și 2010, când s-a specializat în divere preparate specifice: deserturi, patiserie, preparate din pui, rață și altele. În 2013, Florin s-a întors din nou în Franța, prin intermediul unui program intitulat Leonardo da Vinci, accesat de mulți bucătari români. ”Colaborez cu multe școli de bucătari din Franța, inclusiv din Lyon, iar partenerii și prietenii mei ne vizitează mereu cu plăcere țara și se bucură de preparatele românești”, spune el.
Despre reinterpretarea bucătăriei românești, Florin Goga crede că ingredientul-cheie este abilitatea bucătarului de a crea farfurii: ”Găsim în România o varietate de preparate – atât tradiționale, cât și internaționale – iar prin intersectarea mai multor culturi gastronomice, românii se pot bucura de combinații neașteptat de savuroase. Mă bucur de această zonă a gastronomiei și mă încântă să văd tot mai mulți tineri care se îndreaptă spre această meserie”.
Antricot de vită cu sos de ardei și mămăligă cu hribi (foto sus, în deschiderea articolului)
Ingrediente: antricot de vită, hribi, făină de porumb (mălai), ardei roșu, unt, sare, ulei de măsline, parmezan
Trei elemente principale compun acest preparat: antricotul de vită, hribii, mămăliga și ardeiul. Antricotul de vită, după fezandare, se pune la marinat, după care se prăjește în tigaie. După ce s-a condimentat carnea pe toate părțile, se pune la cuptor la o temperatură de 180 de grade, timp de 16 minute.
Pentru a pregăti mămăliga se pune unt, apă, sare și puțin ulei la fiert, după care se toarnă mălaiul și se fierbe normal. Hribii sunt trași la tigaie cubulețe și se încorporează în mămăliguța fierbinte, se acoperă și se lasă să stea la odihnă vreo 10 minute.
Sosul de ardei roșu se pregătește cu puțin unt, puțin ulei de măsline. Se coace ardeiul, după care se curăță, se blendează cu untul și uleiul de măsline și se încălzește (să nu depășească punctul de fierbere, pentru a nu se oxida ardeiul și a-și păstra culoarea roșie).
Din parmezan ras se obține un medalion de parmezan prăjit, care ulterior a fost stropit cu unt clarificat, pentru a avea textură și pentru a crea o pată de culoare.
La montaj, se pune prima felie de carne antricot, se așează mămăliguța cu hribi și se pune următoare felie de carne.
Bistro wEBSite
Strada Constanța nr. 19-21, în incinta NTT Data Tower
Cluj-Napoca
Tel: (+40)753.033.233
Email: rezervari@bistrowebsite.ro
Website: www.bistrowebsite.ro
”Am creat un spațiu aerisit și armonios, care să ne hrănească și imaginația ori de câte ori îi trecem pragul. Sunt antreprenoare de mulți ani și experiențele mele mi-au arătat că oamenii care-și doresc să guste succesul au nevoie să fie inspirați. Știm deja cu toții: creativitatea trebuie hrănită zi de zi, iar la noi acest lucru vine ca o completare naturală la o masă delicioasă. E timpul să renunțăm la ideea de a mânca la birou, între două telefoane și peste tastatură și să includem în programul încărcat al oricărei zile mesele luate într-un cadru prietenos și destins. Știu pe pielea mea cât de importante sunt astfel de momente de deconectare pentru a-ți reîncărca bateriile și a putea obține apoi rezultatele excelente pe care ți le-ai propus!”, spune Sigina Luca, project manager wEBSite Bistro
(foto de interior jos, din arhiva localului).