Aur (x 2) și Argint pentru vinurile Cramei Oprișor în Franța, ca și în România! Nu vrei să-ți compari percepțiile cu ale experților?

Două Medalii de Aur și una de Argint pentru Crama Oprișor la prestigiosul concurs Gilbert & Gaillard, în Franța – venite imediat după cele două Medalii de Aur și una de Argint la Vinul.ro 2021. O recoltă interesantă pentru producătorul mehedințean care promovează Oltenia profundă la nivel național și internațional… Așa că i-am cerut câteva detalii lui Gabriel Roceanu, directorul general al companiei, despre aceste multiple recunoașteri care vizează game accesibile din punct de vedere financiar, și nu doar “vârfuri”. Mai ales că toate aceste vinuri sunt disponibile și la noi.

În imagine, doar cel mai recent medaliate vinuri ale Cramei Oprișor și o parte din echipa de la București a producătorului care reprezintă Oltenia profundă pe plan național și internațional
În imagine, doar cel mai recent medaliate vinuri ale Cramei Oprișor și o parte din echipa de la București a producătorului care reprezintă Oltenia profundă pe plan național și internațional

Calitatea e examenul permanent susținut în fața publicului: “Înseamnă foarte mult pentru Crama Oprișor”

“Calitatea vinurilor pe care le producem la Oprișor este în permanență o provocare și un examen susținut de echipa noastră în fața publicului. Ne dorim testarea vinurilor noastre de către degustători cu experiență și expertiză, provenind din diverse țări ale lumii, oricât de frecvent putem aborda acest gen de concursuri și evaluări”, afirmă Roceanu. El arată că Oprișor participă demult, cu rezultate bune, la mari concursuri internaționale ca Mundus Vini sau Berliner Wine Trophy, care sunt extrem de mediatizate si foarte cunoscute la nivel global. “Acum am ales să încercăm și teritoriul franțuzesc, trimițând trei vinuri la o sesiune de “blind tasting” a Concursului “Gilbert & Gaillard International Challenge”. Am riscat, asumându-ne faptul că judecătorii implicați au formate standarde de analiză senzorială calibrate după vinurile mari ale podgoriilor din Franța și din zonele istorice apropiate Franței, cum ar fi de exemplu Piemont, Toscana, Lombardia, sau din Spania celebrele La Rioja și Rueda”, explică managerul. “Înseamnă foarte mult pentru Crama Oprișor obținerea a două Medalii de Aur și a unei Medalii de Argint pentru cele trei vinuri trimise la concurs. Toate trei vinurile medaliate înseamnă bucurie și simultan obligație față de consumatorii către care ne adresăm cu vinurile de acum și cu cele din recoltele următoare”. La nivel internațional, Gilbert & Gaillard își bazează recunoașterea pe o tradiție de 30 de ani în degustări și evaluări de vinuri, fiind “considerat un reper în selecția de vinuri de către importatorii țărilor cu o cultură aprofundată a consumului de vin”, subliniază Gabriel Roceanu.

Cum comentează experții Gilbert & Gaillard vinurile medaliate de la Oprișor 

Echipa de evaluatori de la GIlbert & Gaillard este una care se bucură de recunoaștere internațională atât din partea cramelor, cât și a achizitorilor
Echipa de evaluatori de la GIlbert & Gaillard este una care se bucură de recunoaștere internațională atât din partea cramelor, cât și a achizitorilor

Caloian Pinot Grigio 2020 – Medalie de Aur; Drăgaică Roșie 2018 – Medalie de Aur; Jiana Rose 2020 – Medalie de Argint – acestea sunt recunoașerile, dar cum arată comentariile specialiștilor? Căci, după cum consideră managerul de la Oprișor, “pe lângă medalii și punctaj, juriul Gilbert & Gaillard trimite către fiecare producător și recenziile de analiză organoleptică ale fiecărui vin – gest care ajută enorm în susținerea argumentată a premiului obținut și unde am putea remarca o diferențiere a concursului Gilbert & Gaillard față de alte concursuri internaționale”. Roceanu îi invită pe consumatorii români să încerce vinurile și să-și compare percepțiile cu cele ale specialiștilor:

Pinot Grigio Caloian 2020, Medalie de Aur – “galben-pal, nasul arată un spirit floral, cu note de fructe verzi și iarbă proaspăt tăiată. Gustul este marcat de o aciditate puternică și prezintă arome satisfăcătoare și o prospețime clară, finalul lasă gura apă și e înviorător. Perfect pentru a deschide apetitul într-un mod mângâietor”.

Drăgaică Roșie 2018, Medalie de Aur – “roșu granat cu reflexii maronii. Nas puternic, care combină aromele de fructe negre coapte, fum, gudron și frunze de toamnă. Gustativ e profund, cu arome foarte gemoase, taninuri clare și un parcurs în care se simte precizia fructelor și un adorabil final “de mestecat”. Un vin robust”.

Rose Jiana 2020, Medalie de Argint – “rose de un roșu lejer, cu arome de fructe roșii și negre și nuanțe de condimente piperate. Gustul este impetuos, susținut de o anumită dulceață binevenită. Textura este energică, cu un final care trimite către bomboană, un rose care te îmbie să vrei mai mult”.

Suntem într-o etapă de construire a imaginii pentru vinurile românești în lume, crede Gabriel Roceanu

“În conjunctura actuală, atât Crama Oprișor cât și toți ceilalți producători de vinuri din România suntem în etapa de construire a imaginii de calitate pentru vinurile românești în lume”, consideră Gabriel Roceanu. “Calea de succes pe piața internațională este anevoioasă și lungă, cu etape ce trebuie temeinic consolidate. Astăzi deja avem în spate o colecție de recunoașteri de la concursuri și ne ajută, evident, să aducem un plus de valoare certificată și validată ofertelor de vinuri românești. Fiind consecvenți în nevoia noastră permanentă de feedback al calității percepute de către degustători experimentați, am trimis recent probe și către concursul dotat cu Premiile de excelență Vinul.ro, iar Medalia de Aur obținută cu vinul Sfântul Dumitru (Merlot și Cabernet Sauvignon 2018) are rolul de a stimula dorința de încercare a acestui vin potrivit și acum, în preajma aniversării Sf Dumitru, dar și în orice altă ocazie de consum pentru un vin roșu cu personalitate unică. La fel, Pinot Noir La Cetate 2017 recertifică valoarea soiului cultivat pe colinele podișului oltenesc de la Oprișor”, afirmă producătorul. 

Reamintim că la concursul oganizat de revista noastră în 2021, în afară de cele 2 Medalii de Aur menționate în paragraful anterior, încă un vin – Jiana rose 2020, a obținut aceeași medalie de Argint ca și la Gilbert & Gaillard. Ca o recomandare de consum proprie, toate aceste vinuri – cele medaliate în România, cât și cele recunoscute de juriul din Franța – și-au dovedit în mod repetat nu doar valoarea intrinsecă, ci și pe cea de excelente companioane ale diferitelor tipuri de gastronomie contemporană. De altfel, Crama Oprișor și-a asumat de-a lungul timpului nu numai promovarea patrimoniului oenogastronomic oltenesc, ci și a celui românesc, în general.