Pe 26 iunie aflăm campionul Concursului de Vinuri Rose; 70 de etichete au fost degustate în preselecții

Tradițional, așa cum se întâmplă de 8 ani, înainte de debutul sezonului estival, aflăm care sunt cele mai bune vinuri rose, la Concursul de Vinuri Rose. Soarta ne-a fost potrivnică anul acesta și mai avem de așteptat până pe 26 iunie să aflăm vinurile care au meritat să ajungă în paharele juraților, după preselecțiile făcute de organizatori. Ediția a opta a concursului ar fi trebuit să aibă loc în cadrul Wine and Street Food Festival, la Palatul Parlamentului, care a fost reprogramat, din cauza condițiilor speciale. Detalii din culisele concursului afăm de la Răzvan Stoenescu, unul dintre organizatorii concursului, fondator al Asociației Winelover și publisher al blogului vin2.ro.

Publicitate
Excursii

Bună, Răzvan! Ne bucurăm să aflăm vești bune, ați stabilit data concursului. Deci, când și unde ne întâlnim anul acesta cu cele mai bune vinuri rose ?

În condiții normale, pe 15 mai ar fi trebuit să avem a opta ediție a Concursului de Vinuri Rose. Ar fi trebuit să se desfășoare în prima zi de Wine & Street Food Festival.

Publicitate
IPPU

Tradiția acestui Concurs este ca el să fie organizat în fiecare an la mijlocul lunii mai, astfel încât publicul pasionat de vinuri rose să știe din primăvară care sunt cele mai bune vinuri rose românești, seci.

S-a întamplat să nu putem susține acest Concurs așa cum ne-am planificat și să fim nevoiți să-l mutăm pe 26 Iunie. În condițiile în care normele de funcționare pentru restaurante și terase nu au fost încă reglementate, nu am hotărât locul, dar suntem în discuții cu un lanț de restaurant din București. Nu excludem însă posibilitatea să-l organizăm la Comana, la frumosul resort de acolo, care ne-a mai găzduit de două ori.

La fiecare ediție am avut noutăți din partea voastră. Ce ne aduce în plus  ediția de anul acesta? 

Față de ultima ediție, avem ceva noutăți. Concursul urmează să se desfășoare cu cele două secțiuni: aromate și nearomate. Toate sunt seci,  din recolta 2019, cu preț de raft între 20 și 60 RON. Am testat un număr mult mai mare decât în anii trecuți. Clar, una dintre noutăți o reprezintă necunoscutul condițiilor de desfășurare, care, desigur, vor ține cont de distanțare socială, igienă sporită și multă atenție. Desigur, prezența printre cei 21 de jurați a doamnei Elizabeth Gabay – Master of Wine, o personalitate în domeniul vinurilor rose în lume. În decursul vizitei în Romania va avea mai multe întâlniri și câteva vizite la crame în Dealu Mare.

Ați făcut o serie de preselecții, la care au participat specialiști din domeniul vinului. Câte etichete au fost înscrise și câte au ajuns în etapa finală?

Anul acesta am ajuns la 70 de vinuri la preselecții – vinuri noi, îmbuteliate, etichetate și parțial lansate pe piață. Concursul din 26 Iunie va reuni o selecție de 16 vinuri nearomate și 5 vinuri aromate, seci. Selecția lor a fost făcută în urma a 5 sesiuni, la care au participat buni cunoscători ai vinurilor, vânzători de vin, bloggeri de vin, membri ADAR și  atestați WSET.

Ce obține premiantul, în afară de felicitările noastre și de promisiunea că îl vom consuma responsabil ?

Premiile! Aici suntem în lucru, încă discutăm cu sponsorii noștri pentru acordarea acestor premii, desigur locul întâi va primi ‘bulinele’ clasării pe locul câștigător. Le anunțăm în curând pe toate.

Ce feedback ați avut de la cramele câștigătoare ale edițiilor anterioare ? 

După cum știi, cramele se manifestă foarte ‘discret’ după un asemenea Concurs. Se bucură puțin, pun pe rețelele sociale câteva zile, dar se potolesc repede. Doar pasionații de vinuri duc prin dialogul lor vestea și comentează făcând clasamente, făcând degustări comparative etc. Lucrurile încep să se schimbe în momentul în care marii retaileri încep  să-și aplece atenția spre acest fenomen: Vinul Rose.

De pildă, unul din sponsorii noștri, Carrefour, a avut încă de anul trecut un program special de încurajare a consumului de vinuri de calitate, atât la nivel național, cât și local. Și în acest an, clasamentul Concursului de Vinuri Rose va fi un criteriu important pentru definirea portofoliului de vinuri premium pentru ei.

Ne poți dezvălui sponsorii/partenerii acestei ediții ?

Cei 3 organizatori, Răzvan Stoenescu (vin2.ro), Laurențiu Horodnic (oenolog.ro) și Iulian Grigorescu le sunt recunoscători:

Sponsorilor: Carrefour Romania, Dagmar – distribuitor băuturi, Asociația Premium Wines of Romania, Carpathian Springs (Aqua Carpatica), cât și Partenerilor: Vinmag, Asociația Blessing Hearts, Eximtur, Premium Wines DistributionAsociația Winelover Romania, vinOriunde.ro, Flexo, LaFood Romania, la care trebuie adaugat Vinul.ro ca tradițional partener media.

 

Later edit:

Concursul de Vinuri Rose se va desfasura la Casa Comana.

In premiera, concursul va fi transmis live, prin intermediul noului partener OpenDev. Celestin Dragulescu si Ovidiu Tudorache se vor ocupa de transmisia live.