Sorriso Cluj, bistroul zâmbetelor: o tochitură, un strop de pasiune… și de parmezan

Un articol de Carmen Gorgan, fotografii de Andreea Bogdan (puteți vizualiza acest articol în varianta pentru tipar accesând versiunea electronică integrală a revistei tipărite aici). Articolul de mai jos face parte din serialul de redescoperiri culturale „Gastronomie românească de secol XXI”, realizat cu sprijinul primei crame cu capital privat străin din România, SERVE.

Remarcabilă prin simplitatea aromelor și totodată printr-o uriașă diversitate, gastronomia italiană – odată descoperită – nu mai poate fi omisă din preferințele noastre culinare. Dar, când ingredientele italienești sunt alăturate bucătăriei tradiționale românești, iese o adevărată explozie de gust și culoare. Un astfel de preparat ne-a propus Maria Meseșan (foto sus), bucătarul-șef de la un bistro micuț, discret și cochet de pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca: Sorriso – Cucina italiana. Cui nu-i place combinația dintre zâmbete și deliciile culinare?

Oameni care zâmbesc, energie bună, muzică italiană, arome îmbietoare și o atmosferă caldă, ca și cum ai fi ajuns acasă. Bistro Sorriso este un loc primitor, vesel care îți induce aerul italienesc până la ultimul detaliu. Localul şi-a propus să aducă în Cluj-Napoca câteva fragmente din cultura italiană, dar mai ales din “cucina italiana”. Este vorba despre un mix foarte natural între calitatea deosebită a mâncării și atmosfera caldă, de familie: “Am reușit să construim un loc vesel, unde clienții vin ca acasă, se simt fericiți, au încredere în noi. Eu sunt mereu în mijlocul lor, așa mi se pare firesc, acesta e modelul meu de lucru. Așa simt. În orice caz, cineva care intră la noi se va întoarce iar și iar”, spune proprietarul și managerul restaurantului.

Modelul Sorriso

Angajații localului sunt într-un anumit fel – felul Sorriso – adică zâmbitori, calzi, prietenoși, sociabili. Se gătește la vedere, într-o bucătărie deschisă, în care Chef Maria și o echipă de băieți tineri împart și ei zâmbete și recomandări clienților curioși, în timp ce „croșetează” tot felul de farfurii colorate și apetisante. În general se gătesc preparate simple și gustoase, așa cum este toată bucătăria italiană, cu ingrediente italienești: paste, risotto, salate, fructe de mare în diverse forme, dar și carne de vită, porc sau rață.

”Gustul consumatorilor – și al clienților noștri, în special – este unul în căutare de nou, care încearcă fără să stea pe gânduri propuneri și ingrediente noi. Și care se bucură când găsesc preparate românești puse în valoare”, ne spune Maria Meseșan, bucătarul șef. Ea e convinsă că bucătăria tradițională o putem aduce în actualitate punând-o în valoare printr-o prezentare mai atractivă. Pentru documentarea noastră, Maria a preparat o tochitură românească cu mămăliguță, dar în stil mediteranean. A pus un strop de pasiune și parmezan – ingredientul ales adesea în bucătăria italiană datorită gustului unic – și a dat preparatului gustul românesc, interpretându-l după cel italienesc.

Andreea Bogdan_Vinul.ro_Sorriso preparat WEB„Bucătăria românească reinterpretată semnifică pentru mine gustul de acasă, numele preparatelor pe care toată lumea le cunoaște și imaginația care te duce în final la o farfurie care mulțumește și ochii și gustul. De exemplu, tochitura de porc cu mămăliguță, la care se adaugă, pe lângă ingredientele de bază, și plante aromatice, unt și parmezan, este un preparat care din bucătăria tradițională este transformat și adaptat pe gustul clienților noștri de astăzi”, spune Maria

Tochitură românească cu mămăliguță reinterpretată

Ingrediente: mușchi de porc, cotlet de porc, cârnat de porc, făină de porumb (mălai), oregano, ceapă, cimbrișor, pătrunjel, rozmarin, usturoi, pulpă de roșii blanșate, unt, parmezan 

”Toate aceste ingrediente – în cantitățile bine echilibrate și doar de bucătăria Sorriso cunoscute – dau savoare și cromatică farfuriei”, spune Maria Meseșan.

Se curăță carnea de porc, respectiv mușchiuleț, cotlet și cârnatul puțin afumat. Ceapa tăiată mărunt se călește puțin, apoi se adaugă usturoiul și cele trei sortimente de carne menționate mai sus. Se pune și apă – dar nu foarte multă – pentru că va fi nevoie de ea și la sos. Iar când apa începe să scadă, se adaugă pulpa din roșiile blanșate în prealabil și cimbrișor, pătrunjel și puțin rozmarin – toate proaspete și tocate mărunt.

Mămăliguța se face cu apă, lapte, făină de porumb (mălai), aromatizată cu oregano și sărată. Se fierbe cam 30 de minute, iar apoi, cât e caldă încă, se pune în forme. După ce se odihnește în forme, se trage rapid în unt la tigaie și se ornează cu așchii de parmezan.

Sorriso Bistro

Calea Dorobanților, nr. 48, clădirea Silver Business Center, parter
Cluj-Napoca
Telefon: (+4)0786.041.444
E-mail: contact@sorriso-bistro.ro
Website: www.sorriso-bistro.ro

Andreea Bogdan_Vinul.ro_Sorriso interior WEB