Vinurile Dobrogene – sub lupa specialiștilor OSR2011, la Pizzico

Cramele din Dobrogea ne-au obișnuit cu un nivel ridicat al calității vinurilor și cu faptul că au des curajul să iasă la rampă, atât în fața specialiștilor cât și a pasionaților. Managerii domeniilor viti-vinicole din sud estul țării sunt printre primii care răspund pozitiv solicitărilor privind evaluările etichetelor. De data aceasta, 55 de vinuri au fost supuse judecății dure a specialiștilor din Organizația Somelierilor din România, OSR2011.

Publicitate
Excursii

Restaurant Pizzico, ospitalitate art-deco

Gazda evenimentului a fost, pentru al patrulea an la rând, Restaurantul Pizzico, un local elegant, în stil art-deco situat în Piața Ovidiu, la km 0 din Constanța, chiar pe malul mării.

vinuri dobrogene evaluare osr pizzico

Publicitate

Spațiul generos a permis celor 12 de somelieri să evalueze și să dezbată vinurile, fără ca această amplă acțiune să afecteze fluxul normal al localului și să deranjeze clientela obișnuită.

După degustare am putut să ne răsfățăm cu preparate gourmet, din ingrediente proaspete, create după rețete cosmopolite, care au satisfăcut toate gusturile, de la diete vegetariene la mâncăruri tradiționale românești sau rețete exotice, de inspirație asiatică.

Feluri de mâncare delicioase la Pizzico

Cramele curajoase și câștigătorii

Similar cu ce s-a întâmplat vara trecută la inițiativa Vinuri si bucate dobrogene a Vinul.ro, mai multe crame au înțeles importanța unei evaluări independente. Producătorii de atunci au trimis și acum între 2 și 12 probe pentru a primi părerea specialiștilor, acestora alăturându-se și cîteva crame noi. Au fost evaluate vinuri produse de Alira Vinul, Crama Darie, Crama La Sapata Delta Dunării, Crama Gabai, Crama Histria, Crama Trantu, Crama Viișoara, Domeniul Bogdan, Domeniile Ostrov, Domeniile Vlădoi și Rasova.

vinuri dobrogene evaluare osr pizzico
Evaluarea vinurilor dobrogene de către OSR și invitați

Evaluarea în orb a fost structurată în 3 etape, corespunzătoare culorilor. Din juriu au făcut parte somelieri cu experiență, neexistând diferențe notabile de punctaje între opiniile lor.

Marii câștigători

În această ediție au impresionat juriul, obținând aproape 90 de puncte:

 • Crama Vlădoi Sauvignon Blanc 2018
 • Rasova La plage Rose 2018
 • Domeniul Bogdan Cuvee Experience 2017

De asemenea, s-au clasat foarte bine, unele la egalitate de punctaje:

Vinuri Dobrogene Albe

 • Crama Darie Cuvee Ruxandra Chardonnay 2018
 • Crama Trantu dulce Tamâioasă Românească
 • Rasova Soare Chardonnay 2018
 • Crama Trantu Sauvignon Blanc 2018

Vinuri Dobrogene Rosé

 • Crama Trantu Rose 2018
 • Rasova Soare Rose 2018
 • Alira Rose 2018

Vinuri Dobrogene Roșii

 • Rasova Imperfect 2017
 • Domeniile Ostrov Cabernet Sauvignon 2016
 • Rasova Cabernet Sauvignon 2017
 • Alira Fetească Neagră 2015

Crama cu cele mai bune rezultate per total a fost Rasova, deși vinurile craft spumante de la acest producător nu au convins evaluatorii. Aceștia au fost stricți și nu au luat în considerare valoarea de noutate a abordării nefiltrate.

vinuri dobrogene evaluare osr pizzico

Evaluarea vinurilor- între tradiție și necesitate

La finalul serii, Andrei Orbeșteanu, Președintele OSR, ne-a declarat că este mândru că acest eveniment dedicat industriei HORECA a încheiat cu succes a patra ediție. El a ținut să aducă mulțumiri speciale partenerilor de la Restaurant Pizzico care au oferit sprijin logistic pentru buna desfășurare.

vinuri dobrogene evaluare osr pizzico
Andrei Orbeșteanu, Președinte OSR și Daniel Bichir, sommelier, în juriu

 

Domnul Orbeșteanu insistă pe necesitatea unor astfel de evaluări periodice care să ofere tuturor restaurantelor, dar și producătorilor, un instrument la îndemână pentru a-și construi o listă de vinuri corectă. În caz contrar, a menționat că există riscul listărilor preferențiale pe criterii comerciale, care au un impact nedorit asupra pieței, dar și asupra satisfacției iubitorilor de vin.