Ziua gastronomiei și vinurilor din România – din nou în atenția publică! Suntem în continuare deschiși colaborărilor

Salutăm – eu și colegii mei care am inițiat, încă din 2017, demersurile care au dus la apariția Zilei naționale a gastronomiei și vinurilor din România (Legea 79/2019)avizul favorabil dat recent de Comisia de agricultură a Camerei Deputaților pentru a permite și misiunilor țării noastre în străinătate să promoveze cultura gusturilor românești. Chiar dacă ne scapă sensul acestei inițiative, atâta timp cât legea veche era clară ca lumina („Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi sărbătorită de către autoritățile administrației publice centrale și locale și celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice)„, suntem bucuroși că subiectul revine în atenție, deoarece aparent nu doar industria vinului – de care ne ocupăm noi – ci și orice autoritate administrativă a ignorat această lege în cei 6 ani scurși de la promulgarea ei.

Vinul.ro și ceilalți inițiatori stau la dispoziție cu toate cunoștințele, ideile și forțele

Reafirmând disponibilitatea noastră de cooperare pentru promovarea țării noastre prin gastronomie, reamintim că la originea apariției Legii privind declararea primei duminici din octombrie drept Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România au stat demersurile începute de noi – jurnaliștii și activiștii Cosmin Dragomir și Cezar Ioan, împreună cu Chef Nico Lontras: primul Congres național dedicat subiectului și primul Manifest (ambele, în 2017) și primul Ghid de bune practici (2019). Competențele noastre în acest domeniu sunt demonstrate de campaniile, publicațiile și evenimentele organizate atât înainte de 2017, cât și în tot răstimpul scurs până la apariția avizului din 2025.

Lege 79/2019 consfințește prima duminică din fiecare octombrie drept Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România și este simplă – are fix 3 Articole (mici și late): „Articolul 1Se instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, în prima duminică a lunii octombrie. Articolul 2În sensul prezentei legi, prin vin românesc se înțelege vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României. Articolul 3(1) Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi sărbătorită de către autoritățile administrației publice centrale și locale și celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și promova obiceiurile și produsele tradiționale românești. – (2) Autoritățile administrației publice centrale și locale pot contribui la organizarea acțiunilor prevăzute la alin.  (1) prin acordarea de sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocațiilor bugetare aprobate.