Szentmiklosy Andrei, The Lab, Cluj: “Sper să nu fim ultima generație care știe gusturile tradiționale”

Un articol de Carmen Gorgan, fotografii de Andreea Bogdan (puteți vizualiza acest articol în varianta pentru tipar accesând versiunea electronică integrală a revistei tipărite aici). Articolul de mai jos face parte din serialul de redescoperiri culturale „Gastronomie românească de secol XXI”, realizat cu sprijinul primei crame cu capital privat străin din România, SERVE.

Publicitate
Excursii

Deschis în 2015, The Lab Cocktail Bistro îmbină servirea mâncării delicioase și combinațiile inedite de cocktailuri. Laboratorul de cocktailuri, devenit bistro, satisface astfel două dintre cele mai importante nevoi ale omului. Servite într-un decor nonconformist, felurile de mâncare și băuturile au o prezentare îndrăzneață. Urmele unor savanți mânați de dorința de a găsi rețeta perfectă, care va satisface gusturile oricărui client, sunt vizibile în amenajarea localului. Formule chimice secrete, eprubete cu licori misterioase, țevi și tuburi luminiscente sau substanțe efervescente – acestea sunt doar câteva dintre punctele de atracție și originalitate ale locului.

Szentmiklosy Andrei (foto sus, din arhiva personală), administratorul și bucătarul localului The Lab Cocktail Bistro, ne dezvăluie că ideea designului i-a fost inspirată de părinții lui, care lucrează în cercetare, iar cu ajutorul unui designer priceput care a venit în completarea ideilor lui, The Lab Cocktail Bistro a ajuns să fie astăzi printre puținele localuri din Cluj cu un design atât de elaborat.

Publicitate

“Odată cu deschiderea piețelor de consum, am prins gustul noilor trenduri în gastronomie și încă suntem în faza descoperirii de noi gusturi și curente gastronomice (burgeri, pizza, paste etc). După „satisfacerea” poftelor de „nou”, lumea se va întoarce la mâncarea tradițională românească, fie ea și reinterpretată. Problema va fi că noile generații nu vor mai ști ce înseamnă gustul și mâncarea tradițională, în primul rând pentru că întâlnim, din păcate, tot mai rar mame care gătesc în casă pentru copiii lor”, crede Andrei Azentmiklosy.

”Am început în 2015, ca un cocktail bar, după 8 ani de experiență în domeniu. La scurt timp, am schimbat cu succes ingredientele din bar cu cele din bucătărie. Avem preparate „simple” și gătite corect, pregătim totul în bucătăria noastră, de la chifle la paste de casă. Atunci când „patronul” gătește, cu siguranță se pune suflet și pasiune în preparate”, râde Andrei. Ne-a convins de faptul că atunci când gătești cu suflet și crezi cu tărie în arta culinară, totul devine mai gustos. Mergând pe principiul ”nu e pasăre ca porcul”, Andrei ne propune un preparat clasic, reinterpretat într-un mod inedit și surprinzător – mușchiuleț de porc cu piure de hrean și chipsuri de cartofi dulci. A reușit astfel să dea un twist modern unui ingredient tradițional din bucătăria românească, despre care crede că a fost de mare actualitate în lipsa alternativelor din anii `80 și imediat după Revoluție.

Andrei spune că și-ar dori ca în viitor să trăiască într-o societate care nu își va pierde din valorile gastronomice: ”Din cauza unei societăți tot mai dinamice și mai grăbite, ”sfânta masă” de prânz în familie, gătită de gospodina șefă a casei, va ajunge doar o amintire a celor mai în vârstă și va fi înlocuită cu un take-out, un fast food sau, în cel mai bun caz, o masa la un restaurant. Piața gastronomică evoluează și se conformează unor cereri, dacă cererea de mâncare tradițională nu există sau este prea mică pentru a susține locații de acest gen, este foarte greu să reziști pe piață și te reprofilezi pentru o nișă mai profitabilă. Sper că noi, generația `80-`90, să nu fim ultima care va cunoaște adevăratul gust al preparatelor tradiționale”.

Însă, cum bucătăria românească trebuie să mai și iasă din tiparele clasice, să se reinventeze, l-am întrebat pe Andrei ce părere are despre bucătăria românească reinterpretată: ”Cred că bucătăria românească de astăzi înseamnă păstrarea ingredientelor tradiționale, dar transpunerea lor în preparate cu o finețe mai mare decât cea din vechime. Practic, e încercarea gastronomiei tradiționale de a fi în pas cu noile trenduri. Consideră că interpretarea trebuie făcută cu măsură, în așa fel încât să se păstreze esența și gustul tradițional românesc, gust care se bazează pe prospețime și pe ingrediente simple, cu gust bogat”.

Mușchiuleț de porc cu piure de hrean și chipsuri de cartofi dulci

Muschiulet_Porc_piure_hrean_chipsuri_cartofi_dulci_the_lab_clujVă vom dezvălui rețeta, însă gustul îl veți regăsi în farfurie…

Ingrediente pentru o persoană: 200 g mușchiuleț porc, 180 g piure de cartofi cu hrean iute tocat, 50 g sos pesto genovese, ceapă roșie, semințe de rodie, sos Worchestershire, ceapă verde, ridichi

Mușchiulețul de porc se gătește pe grătar, după care se acoperă cu pesto și se gătește la cuptor pe aburi la 220 grade Celsius, timp de 10 minute. Piureul de cartofi se amestecă cu hrean tocat, după care se porționează peste o dungă de pesto, în trei porții egale. Mușchiulețul de porc se taie în trei rondele egale și se așază peste piure-ul de hrean acoperit cu chipsuri de cartofi dulci (felii subțiri de cartof dulce făcute în friteuză la 180 grade Celsius timp de 3 minute). Se iau trei felii de ceapă și se ard puțin la tigaie sau grill, se umple fiecare cu 3-4 semințe de rodie și se așează pe piureul de cartofi. Se ornează pe margini cu felii de ridichi și ceapă verde proaspătă.

The Lab Cocktail Bistro
Strada Avram Iancu nr. 12
Cluj-Napoca
Telefon: (+4)0752.482.343
Email: contact@thelabbistro.ro
Website: www.thelabbistro.ro

The_Lab_Cocktail_Bistro_Cluj_interior