Foto: Andreea Bogdan
De restaurantul Noir din Piatra Neamț auzisem de ceva timp după ce a figurat în renumita publicație internațională de design Frame și într-un album Igloo cu recomandari de restaurante frumoase din România, datorită amenajării aparte – o combinație stilată de materiale de calitate – lemn, corian (un material pentru suprafete din aluminiu, ușor translucid) și decoruri abstracte. Elegant, dar confortabil, cu o notă plăcută de intimitate. La un astfel de concept te aștepți la un meniu cel puțin interesant și într-adevăr, bucătăria de aici este una bună, un mix de preparate internaționale cu accente gourmet.
Preparate românești nu sunt prea multe în meniu (am ajuns aici cu ocazia vizitelor noastre pentru proiectul de gastronomie româneasca de secol XXI), cu cexcepția câtorva româno-internaționale – să le zicem, dar echipa extraordinar de ospitaliera de aici s-a străduit să ne adapteze nu unul, ci chiar trei feluri pentru tema noastră. Și am avut așa:
– muschiuleț de porc, suculent-savuros, cu mere caramelizate, trase în unt, cu coniac și suc de portocale (sos folosit și pentru stropirea cărnii în timp ce se gătea);
– cotlet de porc cu piure cremos de țelină, prezentat elegant într-o formă ondulată, cu cartof fondant (tras în unt). (Iată că un cotlet de porc poate fi și gourmet!);
– tartă de mere pufoasă, echilibrată ca gust – nu foarte dulce, dar savuroasă și răcoritoare – cu sos de fructe de pădure, migdale și înghețată de vanilie cu nuci, făcută în casă.
Le-am asortat și noi acestor preparate câte un vin de la crama SERVE, în ordine , astfel: Terra Romană Milenium alb mușchiului cu mere caramelizate, elegantul Cuvee Charlotte la fel de elegantului cotletul cu cremă fină de țelină și cartof fondant (da, iată că un cotlet se poate prezenta gourmet, după cum bine vedeți în fotografie) și rose-ul Terra Romană potrivit gustului delicat-aromat al tartei cu mere.
Ne-am permis o oprire mai lungă la Noir pentru că am vrut să pozăm tot, am admirat decorurile ondulate și „frunzișurile” abstracte și ne-am simțit excelent nu numai datorită preparatelor gustoase cât și primirii foarte calde a echipei de aici, deschise la propunerile noastre și foarte atente la cele mai mici detalii: mulțumim, chef Geanina Răduc, Magda Mareș și Laura Tofan! Și desigur, mulțumim SERVE Clubul Cavalerilor care ne-a înlesnit încă o serie de vizite frumoase în țară. (E vorba de o primă oprire în periolul nostru culinar din luna octombrie în restaurantele din Moldova/Bucovina. Multe alte articole din zonă veți găsi în ediția viitoare Vinul.Ro).
Restaurant Noir. Adresa si coordonate. Piața M.Kogalniceanu nr. 4, Piatra Neamț. Tel.: 0233.211.886.E-mail: office@restaurantnoir.ro www.restaurantnoir.ro, www.facebook.com/NoirRestaurant
Design: Nuca Studio