Cosmopolit, cosmopolit, dar cochetul Victoriei 18 nu uită de bucătăria noastră. Restaurantul de la aceeași adresă este primul loc de tip high street food din București, care aduce în prim -plan rețete inedite de hot dogi, inspirate de bucătăriile internaționale și prezentate ca „gourmet” ori „haute” dogs; iar printre feluri cu trufe, brie și caviar, cei de aici au făcut loc și unuia în interpretare autohtonă. Cu ceapă prăjită, ierburi aromatice locale, murături de sezon și sos iute. Și cum puteau să îl numească altfel decât Dracula Dog? Iar la deserturi, am fost plăcut surprinsă să văd că au și îndrăgitul salam de biscuiți popular(i) al copilăriei multora dintre noi, într-o frumoasă prezentare contemporană. Ne povestește mai multe Alexandra Sebeșanu, una dintre proprietarele restaurantului, alături de Tinu Sebeșanu și Anna Lesko.
Hot dog-ul de inspirație românească este atât în varianta cu amestec de carne de vită și porc, cât și în cea vegetariană; cu ceapă crocantă cu cimbru, rozmarin și busuioc, trecută prin pesmet și prăjită în ulei de arahide care îi dă un gust aparte; are murături de sezon locale evident, condimentate în casă. Pe deasupra, cu sos picant mai internațional, pentru că se dorea o anumită iuțeală, făcut dintr-un amestec de ardei habanero (foarte iuți: între 350,000 – 580,000 unități grad de iuțeală pe scara Scoville).
Dracula Dog. Rețetă pentru 4 porții
Timp de pregătire: o oră și 30 min.
Timp de gătit: 20 min.
Total: o oră și 50 min.
Grad de dificultate: mediu
Ingrediente
Baghetă de casă (ei folosesc cu maia și turmeric, după o rețetă proprie) 4 buc.
Crenvurști din amestec de carne de vită şi porc 4 buc.
Ceapă albă 2 buc. mari
Ierburi aromatice: cimbru, rozmarin, busuioc
Pesmet Panko 100 g.
Făină 50 g.
Ouă 2 buc.
Ulei de arahide (pentru prăjit) 200 ml
Murături de sezon: castravete murat, varză murată, gogoșari 200 g.
Ardei iuți habanero roșii/verzi
Ulei de măsline extravirgin
Lămâie ½ buc.
Unt 150 g.
Mod de preparare
Se curață ceapa, se taie inele, se amestecă cu ierburile aromatice și se lasă o oră la marinat. Se taie murăturile cuburi și se lasă deoparte. Se pune la fiert o oală cu 1 litru de apă, iar când dă în clocot, se adaugă crenvurștii și se oprește focul. Pentru sosul iute, ardeii habanero tocați marunt se călesc în ulei de măsline pentru a-și elibera aroma; se adaugă sare și piper, zeamă de lămâie; după ce se gătesc complet, se pun într-un pahar de blender cu unt clarifiat și se mixează. Se încinge ulei într-o tigaie, se adaugă ceapa marinată, trecută prin făină, ou și pesmet până ce capătă o culoare frumoasă aurie; se scoate pe servețel pentru a-și lăsa excesul de ulei. Se taie chifla, se unge cu unt și se prăjește în tigaie; se așază crenvurștiul, murăturile, ceapa crocantă și sosul Dracula.
Hot dogii gourmet de la Victoriei 18 sunt rețete făcute cu ajutorul chef-ului Dragoș, care după ce a învățat în țară bucătăria românească, a lucrat doi ani la Londra, unde a a profundat gastronomia internațională și tipicitățile bucătăriilor italienească, englezească, frantuzească, americană. Alexandra e foarte mândră de ideile echipei de aici. „Acum poți să uiți tot ce știi despre hot dog. Hot dogul nostru e făcut special pentru noi, cu rețete proprii. Are peste 90% carne de vită și porc, avem și o variantă vegetariană, fără membrană, iar pâinea e artizanală, frământată special pentru noi în fiecare dimineață. Vin cu sosuri exotice și ingrediente mai decandente, aș zice de la trufe și caviar, la brie și dulceață de ceapă. Așa că am reinventat și denumirea de la hot dog la haute dog”, povestește ea.
Salam de biscuiți contemporan. Cu cremă de ciocolată și înghețată. Rețetă pentru 10 porții
Popularul salam de biscuți, atât de simplu și totuși atât de delicios, care multora ne-a rămas drag, dar în prea puține locuri îl mai găsim astfel – „de casă”, e o altă idee bună a celor de la Victoriei 18. Noul „biscuit cake” păstrează ingredientele clasice ale rețetei: nuca, rahatul, stafidele fierte în rom și biscuiții înmuiați în lapte și vine cu note gourmet ale unei creme de ciocolată și ea făcută în casă, stropită cu amaretto și ale unei cupe de înghețată cu vanilie (de Madagascar) pentru surpriză și un plus de savoare. Rețeta se poate face ușor și e delicioasă și de post, înlocuind laptele cu unul de soia sau apă fiartă și răcită, untul cu margarina și cremă fără ou.
Timp de pregătire: 30 min.
Timp de gătit:10 min.
Total: 40 min.
Grad de dificultate: redusă
Ingrediente
Biscuiți populari 1 kg
Lapte 1 l.
Miez de nucă 100 g.
Stafide 100 g.
Rahat 200 g
Înghețată de vanilie
Pentru cremă
Unt 250 g.
Ou 1 buc.
Zahar 12 linguri
Păstaie de vanilie o buc.
Ciocolată albă 50 g
Ciocolata neagră 150 g.
Esență rom după gust
Mod de preparare
Biscuiții se rup în bucăți, se stropesc cu lapte la temperatura camerei, se amestecă ușor și se lasă câteva minute.
Pentru cremă, se topește untul în lapte la foc mic, se adaugă zahărul și după ce se topește, vanilia. Când compoziția este omogenă, se pun ciocolată albă și neagră, apoi oul și esența de rom. Se adaugă rahatul tăiat feliuțe, nuca măcinată, stafidele, apoi crema și se amestecă bine, dar ușor. Pe o folie de plastic/aluminiu se toarnă din compoziție, se uniformizează și se rulează dându-i forma dorită sau de salam specific. Se servește tăiat feliuțe cu înghețată de vanilie.
Cei de la Victoriei 18 pregătesc și un hamburger reinterpretat despre care nu dau încă detalii, dar Alexandra garantează că ne ține la curent pentru că nu s-ar mai fi gândit nimeni la așa o prezentare. După burgerul lui Vasi cu rață si varza a la Cluj, de la Lulu’s, mai aștept și alte idei, pe mine m-au făcut curioasă!
Victoriei 18. Calea Victoriei, nr. 18, tel. 0749.416.962, www.victoriei18.ro, www.facebook.com/Victoriei18.