Luna gastronomiei românești în restaurante. București, 24 mai – 23 iunie 2017

În strânsă legătură cu Congresul Național de Gastronomie și Vin, începând din 24 mai, revista noastră și Social City Food and Wine au inițiat au campanie de promovare a gastronomiei românești în restaurante. Timp de o lună, din 24 mai, iubitorii bucătăriei tradiționale și turiștii care ne vizitează și vor să deguste o bucățică de România pot încerca preparate locale, mai puțin sau mai mult reinterpretate, pregătite și comunicate ca fiind în cinstea Congresului, alături de o selecție de vinuri românești de calitate. Ne-a bucurat deschiderea chefilor și proprietarilor de restaurante care au venit cu idei gândite special pentru campanie, astfel că, până în momentul de față, cele 20 de localuri partenere (vedeți lista de mai jos, în curs de actualizare) s-au pregătit cum au știut mai bine. Pofticioșii vor putea gusta rețete populare (stră)vechi, dar și altele care au cam fost date uitării, multe actualizate sau în combinații dintre bucătăria românească cu bucătăriile internaționale, feluri pescărești și prăjituri „istorice” cu povești în spate.

Publicitate
Vinarte

Exemple? De la supă de ied cu tarhon la foie gras cu jeleu de Tămâioasă și de la drob de miel și carne la garniță la papanași cu icre de știucă și sos de măcriș (da, da!). Dar și prăjituri precum Regina Maria cu peltea de caise și Carmen Sylva, decorată cu brâu românesc din… cafea, până la colivă cu înghețată (tot de colivă). Și altele asemenea. 

foto_1_calcan_cherhanaua_anoraIată mai jos și o selecție din meniuri: 
Cum suntem deja în sezon estival, începem cu frumoasa Cherhana Ancora, care ne așteaptă cu terasa înverzită, lacul Herăstrău în față și un meniu marin, frumos prezentat de Chef Florin Ivan. Special pentru Congres, a pregătit un savuros calcan din Marea Neagră cu sos cremos de usturoi, spanac, piure de păstârnac, sfeclă baby și roșie confiată. Altă propunere – rapane proaspete, cum nu prea găsești în multe locuri din București, te duc cu gândul la mare; sunt făcute cu ardei iute, usturoi și sos de vin alb, tocmai bune de însoțit cu un vin bine răcit .

Publicitate

Chef Dumitru Bucșă și dragii noștri prieteni din echipa Winestone, restaurantul-winebar de la Novotel, au pregătit meniul de Congres cu trei farfurii care au în ofertă și un pahar de vin inclus. Pentru început, recomandăm gustoasa ciorbă pescărească, iar ca fel principal, mușchiulețul de Mangalița cu tocăniță de ciuperci pleurotus și cartof copt. Și ce poate fi mai neaoș dacă un platou cu mititei, cârnăciori de Mangalița & Pleșcoi, cu murături, cartof copt și muștar? Merge de minune cu o Fetească Neagră.

Foto_4_Regina_Maria_Zexe
Ana Consulea, chef patissier la Zexe Braserie, unul dintre cei mai îndrăgiți cofetari din București, vă așteaptă cu un  meniu de cursă lungă: 3 feluri de mâncare și 4 prăjituri istorice, modern reinterpretate. Supă „minunată” de ied cu tarhon, foie-gras cu inserție de fructe uscate, însoțit de dulceață picantă și jeleu de Tămâioasă, rasol de berbecuț în sos Shiraz, cartofi cu rozmarin și salată verde sunt savuroase propuneri de început, iar prăjiturile, pe lângă gustul grozav, au și povești interesante. Despre Carmen Sylva, de exemplu, aflăm că a fost făcută prima dată pentru Regina Elisabeta la împlinirea a 50 de ani. Carol I i-a cerut cofetarului Casei Regale să facă un desert cu ce îi plăcea ei mai mult, cafeaua și ciocolata, așa că au făcut două variante. Ana le folosește pe ambele într-o prăjitură decorată cu un frumos brâu, pentru că regina era mare iubitoare de port românesc.
– Regina Maria are la bază blat  cu migdale, napat cu peltea de caise, decorat cu fructe uscate, reprezentând coroana cu pietre prețioase a Reginei Maria. Ana o reinterpretează superb pe blat de tartă cu migdale cu cremă din ciocolată Ivoire, vanilie de Madagascar, și inserție din caise și rodie.
Alte două propuneri sunt George Enescu cu blat de cacao, Grand Marnier și bucățele de portocală confiată și Take Ionescu cu blat de migdale și cacao, cremă de fistic și cremă de ciocolată, ambele făcute inițial pentru personalitățile amintite.

Sarmalute calugaresti
Mai noul gastro wine bar La Vinuri, primul wine bar românesc 100%, deținut de Cristian Preotu, deschis recent în apropierea Ateneului Român, este și el gata pentru oaspeți cu trei preparate tradiționale grozave: o salată – spumă de vinete, tocmai bună de întins pe pâine proaspătă și caldă de casă, un drob de miel ca la bunici și delicioase sărmăluțe călugărești.

Și restaurantele Thalia, de ani buni partenere în campaniile Vinul.Ro, s-au pregătit pentru Luna Gastronomiei cu trei „populare” gustoase: un platou mare „de Pleșcoi” (600 g.) cu pastramă, cârnați afumați și picanți, mămăliguță și castraveți murați, o tigaie picantă cu mix de carne de pui, vită, porc, ceapă și ardei iute cu garnitură de cartofi românești, iar ca variantă mai ușoară, păstrăvul cu mămăliguță. O masă într-una din grădinițele înverzite ale Thaliilor e o idee bună dacă vreți o atmosferă relaxantă și un raport bun calitate – preț.

limba_de_vita_crama_domneascaCrama Domnească nu avea cum să lipsească dintre restaurantele partenere ale Lunii gastronomiei și îi adresăm mulțumiri speciale managerului îndrăgostit de bucătăria românească, Emil Manea, care s-a implicat mereu în inițiativele noastre. A pregătit special trei feluri îndrăgite din bucătăria tradițională: o grozăvie de tuslama cu burtă de vită, hrean și usturoi, o limbă de vită cu praz și măsline și o savuroasă pastramă de berbecuț la tigaie. Colega noastră, Alina Miron – hobbybucatar.rofotohoreca.ro cea care a făcut sesiunea foto și le-a gustat, garantează că sunt foarte bune!

Talentatul și dragul nostru Vasi Nicolae, chef la Lulu’s Social Bistro, mai scoate ceva mânecă, special pentru campania noastră, două clasice reinterpretate și frumos și gustos. Am mâncat de mai multe ori de la el, ne-a încântat mereu, așa că încercați-le cu încredere. Este vorba de niște papanași cu adevărat altfel, cu icre de știucă și sos de măcriș (foto sus, în imaginea de deschidere a acestui articol) și o gustoasă ciulama de pui cu ciuperci și leurdă.

Corks Cozy Bar ne este alături cu terasa lui cochetă, plină de culoare și una dintre cele mai variate și bune selecții de vin din oraș. Preparatele Lunii Gastronomiei sunt un apetisant mușchiuleț de porc fraged în crustă de parmezan, cu muștar, garnitură de cartofi și delicios sos de vin roșu și, pentru că vorbim de un wine bar, nu poate lipsi platoul de brânzeturi și mezeluri românești, întotdeauna bune companioane la vinuri.
muschiulet_vita_si_cartofi_muse_bistro

 

La Muse Bistro, bagheta unui alt tânăr chef talentat, Silviu Furdui, pune pe farfurii trei preparate neașteptat reinterpretate atât ca aspect, cât și în gust: populara gustare de generații a românilor vara: brânză (de burduf aici), cu roșii coapte și busuioc într-o prezentare  inedită. I se alătură un obrazde vită cu cartofi confiați în untură de rață și sos (cu nu mai puțin de 11 condimente) – cea mai consistentă farfurie de aici, o rețetă „oglindă” a experienței sale. Și, poetic, așezat pe un platou-sticlă pe pian, preparatul de mai jos e o reinterpretare, ce credeți, a chiroștelor modovenești: din aria de brânzeturi locale, urda încununează cu delicatețe ideea unor ravioli moderni în sos cald de unt ars, al căror gust duce cu gândul la apusuri de vară.

coltunasi_cu_urda_muse_bistro

Restaurantul La Bordei, pentru al cărui meniu proprietarii spun s-au documentat din rețete străvechi, mergând până în vremea dacilor, aduce în atenție mâncăruri pregătite în spiritul tradiției. Noi, le-am încercat, sunt foarte gustoase! Și avem aici:
carne la garniță „ca la daci”, din piept și pulpă de porc, cu mujdei de usturoi, mămăligă de mei și brânză coaptă;
rață „ca la Argedava” – din pulpă confiată de rață grasă, de țară, pe pat de curechi murate (varză roșie), cu mămăliguță și ardei iute. Aflăm că e gătită în vas roman, unsă bine cu vin. Imaginați-vă cum se scurg sucurile și grăsimea de rață printre fâșiile de varză și ce gust îi dau!
Iar limba de văcuță perpelită „ca la Sucidava”, cu țelină și morcovi, e făcută după o rețetă păstrată în ținutul localității Corabia, fosta Sucidava, vechea capitală a tribului dacic al sucilor. Fiartă cu țelină și morcovi, lăsată puțin spre final în cuptorul cu lemne, nu mai cere lângă ea decât o carafă de vin românesc!

foto_13_ rata_la_Bordei

coliva_inghetata_de_coliva_restaurant_mahalaColivă știm că nu sună vesel, dar dacă trecem peste conotația aferentă, poate fi savurată pur și simplu ca desert și chiar e foarte bună. Nu prea o mai face multă lume acasă și nici în oraș nu se prea găsește; poate și de aceea la restaurantul Mahala este cel mai cerut fel. Nu vorbim de o colivă oarecare, ci de una cu înghețată din colivă, în gogoașă de profiterol, cu sos de vanilie. Dacă tot ați ajuns aici, de încercat și pulpa de rață confiată cu păsat (mămăligă cu lapte). Nu prea ai unde mânca așa ceva în București, și nu știm câți dintre cei tineri sau dintre turiști știu ce e. Dar e bun!

Chiar restaurantul cu specific sârbesc Taverna Sârbului a pregătiti două românești foarte apetisante (vezi mai jos foto sugestvă):  fasolea cu cârnați făcuți în casă și friptură de porc pe varză. De savurat lângă Rose Black Label  și Feteasca Neagră & Cabernet Sauvignon, Caii de la Letea Ediție Limitată de la crama Via Viticola – Sarica Niculițel.

fasole_cu_carnati_taverna_sarbului

Cu  bucătărie contemporană bună și un tânăr chef foarte pasionat, Andrei, bistro-ul  Deli 33,  s-a alăturat și el recent campaniei noastre și promite că veți avea ce savura. Sărmăluțe în foi de viță cu urdă și mămăligă coaptă sună un pic altfel și interesant, nu? Merg stropite cu un Riesling. Iar o musaca bună în prea puține locuri mai găsim. Să o încercăm aici altfel lângă un Merlot, Mirachi de la Crama Histria.

Lista restaurantelor partenere

Caju by Joseph Hadad – Str. Nicolae Golescu nr.16. Tel.: 0751.144.545. E-mail: caju@hadad.ro, www.caju.ro
Cherhanua Ancora – Șoseaua Nordului nr. 7-9, Tel.: 0721.335 .555. E-mail: office@ancora-cherhana.ro, www.ancora-cherhana.ro
Corks Cozy Bar – Str. Băcani, nr. 1. Tel. 021.311. 22.65. E-mail: hello@corks.ro, www.corks.ro
Crama Domnească – Str. Șelari nr.13-15, Centrul Vechi. Tel.: 0758.333.000. E-mail: emil.manea@cramadomneasca.net
Deli33 – Str. Fluierului nr. 33. Tel: 031 436 5497. E-mail: office@deli33.rowww.deli33.ro/www.facebook.com/pg/deli33bistro
Joseph by Joseph Hadad – Str. Ion Cantacuzino nr. 8. Tel.: 0753.999.333. E-mail: info@josephrestaurant.ro, www.jospehresturant.ro
La Bordei – Intersecția bd. Vasilea Milea cu str. Fruntaș Mihai Anghel, lângă AFI Palace Cotroceni, în incinta Apaca. Tel.: 0747.013.386. E-mail: rezervari@la-bordei.ro, www.la-bordei.ro
La Vinuri – Str. Episcopiei, nr. 2-4. Tel.: 0758.059.599
Lulu’s Social Bistro – Str. Foișorului nr. 107. Tel.: 0742.246.246. E-mail: vasilenicolae.chef@gmail.com. www.facebook.com/lulussocialbistro
Mahala Restaurant – Calea Rahovei nr.147-153, zona Piața cu Flori spre Rondul Coșbuc. Tel.: 0729.003.002, www.mahala-restaurant.ro
Restaurantele La Mama – www.lamama.ro, Tel. : 021.312.97.97
Muse Bistro – Str. Paris nr.17. Tel.: 0740.123.455. E-mail: hello@musebistro.ro. www.musebistro.ro
Tasting Room by Ethic Wine – Str. Puțul lui Zamfir nr. 64. Tel.: 0754.993.953. www.tastingroom.ro
Thalia Tineretului – Str. Str. Cuza Vodă, nr. 147. Tel. 0745. 525 .727. E-mail: thalia.tineretului@restaurantthalia.ro. www.restaurantthalia.ro
Thalia Victoriei – Str. Sevastopol nr.8. Tel.: 0755.842.542. E-mail: thalia.victoriei@restaurantthalia.ro. www.restaurantthalia.ro
Taverna Sârbului. Str. Tipografilor nr. 31. Tel.: 021.490.60.50. E-mail: bucuresti@tavernasarbului.ro, www.tavrenasarbului.ro
Winestone – Hotel Novotel. Calea Victoriei 37. Tel.: 021.308.85.51. e-mail: winestone37@accor.com, www.facebook.com/WinestoneVictoriei37
Zexe Braserie – Bd. Aviatorilor nr. 65. Tel.: 0786.778.777. www. zexebraserie.ro