O cină tradițională, cu rezonanțe străvechi, până în vremea dacilor. Gust bun și savori uitate La Bordei

Rață pe curechi murate ca la Argedava, limba de văcuță prepelită ca la Sucidava, mușchiuleț împănat de Tarabostes, jumări rumenite și alte mâncăruri „cu rezonanțe istorice” au fost printre pricipalele feluri degustate la cina “dacică”, organizată de curând de proprietarii restaurantului La Bordei, deschis chiar în apropierea mall-ului Afi Cotroceni.
De ce aceste denumiri „pitorești”, o să vă întrebați, probabil, așa că vă explic imediat. Restaurantul, unul tradițional românesc, are în meniu și mâncăruri ale căror origini se pierd în vremea dacilor, spun reprezentanții acestuia, documentate și inspirate din rețete de pe vremuri (unele chiar prea puțin cunoscute)  de Virgil Profeanu, unul dintre proprietari.

Publicitate
Excursii

la bordei limba de vacuta prepelitaAproape fiecare mâncare are câte o poveste, o legendă, iar din meniu, aflăm cum și unde se făcea pe vremuri, lucruri chiar interesante despre bucătăria străveche, pe care nu prea le găsești pe google. Se vede că cei de aici chiar și-au dat silința să facă ceva frumos cu o poveste, ca o întoarcere în trecut, aș spune. Să vă dau pe scurt și  exemple din cele amintite mai sus: despre rața grasă de țară pe varză roșie cu mămăliguță și ardei iute – foarte gustoasă, de altfel – , am aflat că este gătită după o rețetă străveche, în vas roman, lăsată în grăsimea ei care alunecă molcom printre fâșiile de varză și unsă bine cu vin. Asta nu e tot pentru că în funcție de gust și preferințe, poți cere ospătarului să facă varza mai dulce sau mai acră, mai rumenă sau mai crudă, așa cum ar fi mâncat-o dacii, pe vremea lui Burebista.

Iar limba de vacă prepelită ca la Sucidava este, spun cei de aici, făcută după o rețetă bine păstrată în ținutul actualei localități Corabia, Sucidava, vechea capitală a tribului dacic al sucilor. Dacă despre aceasta nu se mai povestește prea multe, rețeta de limbă de vacă a rămas până în ziua de azi, transmisă din generație în generație. Limba este  bine fiartă cu țelină și morcovi de grădină, sare și piper, poposind spre final în cuptorul cu lemn preț de câteva minute; maioneza în care se lăfăie legumele e foarte gustoasă și ea; mai cere  doar ocarafă cu vin roșu românesc pentru un ospăț grozav.

Publicitate
Caloian

la bordei papanasiMulte alte preparate făcute,  așa cum spuneam, după rețete ca pe vremuri, se alătură acestora: de la plăcintă dacică cu varză roșie murată ori cu piure de țelină cu mărar și gustările reci din care nu lipsesc zacusca ori icrele, la „dreasă” tracică de biban proaspăt prins cu năvodul, cu făină de mei, pătrunjel, țelină și lămâie și prepelița „pitită” în aluat, până la mămăliguța de mei și de ovăz și papanașii dolofani cu dulceață și smântână. Și acestea, doar pe scurt ca să vă faceți o idee despre meniul La Bordei, pentru care,  spune Cristina Profeanu, managerul de aici, s-a ținut cont de specificul fiecărei zone a țării, astfel încât să aibă și preparate foarte populare, dar și unele mai deosebite, pe care nu le găsiți în multe locuri. Echipa de aici s-a străduit să respecte rețete tradiționale, folosind ingrediente cât mai apropiate de cele de bază, de calitate, naturale și proaspete, fără premixuri și aditivi, mai spune Cristina Profeanu; iar gustul (chiar bun) al mâncării este rezultatul combinării ingredientelor și al priceperii bucătarului-șef.

Degustare 1 (1)Decorul e  și el românesc, fără a fi foarte încărcat, cu motive dacice și folclorice. Foarte spațios, confortabil, restaurantul e foarte potrivit, fără îndoială, pentru evenimente private, de familie, mai mari sau mai mici, pentru petreceri în grup,  dar și pentru cine mai restrânse cu cei dragi, precum și pentru evenimente corporate și întâlniri de business. Pe aceeași intrare cu restaurantul, există și un loc de joacă, astfel că cei mici pot fi lăsați aici fără grijă.  La prânz,  există o serie de meniuri pentru toate preferințele: hipocaloric, regular, diet și energy, iar pentru cinele office, meniuri  speciale. Periodic, au loc aici petreceri cu muzică live, cu taraf, dans și voie bună și evenimente tematice diversificate, așa că urmăriți pagina de facebook de mai jos a restaurantului, unde aflați din timp detalii.

Adresa și contacte
Clădirea Cotroceni Business Center, lângă centrului comercial AFI Cotroceni Mall. Tel.:0747.013.386. E-mail rezervari@la-bordei.ro, www.labordei.ro, www.facebook.com/pg/labordei