„Pofta de România” și gustul copilăriei Cameliei. La 27 de ani (!) îndrăgostită de bucătăria tradițională

Dragilor, vreau să vă spun că propunerea de a pregăti această rețetă este, de fapt, o invitație la a face o scurtă călătorie culinară până în Moldova! Mai exact, vă iau cu mine prin amintirile mele din copilărie, pentru că acești colțunași au gustul copilăriei petrecute acasă, în județul Neamț”, își începe Camelia Căpitanu povestea colțunașilor de față. Îi văzusem pe pagina ei de facebook și mi-au amintit atât de clar de mirosul îmbietor și de gustul lor inconfundabil. Știam că are mare drag de bucătăria românească, așa că am invitat-o la un pahar de vin (de la noi) la colțunașii ei.

Publicitate
IWCB

Despre emisunea online a Cameliei, Căpitan în bucătărie, am mai scris și altădată, dar de puțin timp, a început sezonul al doilea cu „poftă de România”, spune ea – rețete tradiționale prezentate în cadrul noului proiect „Călătorie culinară”. A ales colțunașii din motivul explicat mai sus și vor mai urma altele asemănătoare pentru că, la fel ca noi, crede că dacă vom continua să le gătim și noi, generația mai tânără, vom păstra vii toate aceste trăiri autentice.

_SHK9096

Publicitate
IPPU

Haideți, așezați-vă în tihnă cu noi la masă, căci vă vom savura o Românie într-o farfurie, cu arome culese din părțile Moldovei și ajunse până-n Maramureș”, îmbie „căpităneasa” de serviciu la oala în care fierb colțunașii.
Știam că e foarte tânără și cu atât mai mult m-a uimit cum povestește și gătește rețete vechi.  “27 de ani” râde când o întreb ușor intrigată câți ani are. Eu fac ochii mari și ea la fel mirată că mă mir. Și începe să explice despre locul preparatelor românești în emisiunea ei: “Mereu am asociat gustul unui fel de mâncare cu amintiri și momente pe care le-am trăit, iar când gust dintr-un fel autentic românesc, simt că îmi aduc aproape locuri dragi din România! Am lansat cel de-al doilea sezon de emisiune, cu o călătorie culinară în Moldova.” (Cum ideea emisiunii este și despre masa în familie și are mereu invitați care o ajută și mănâncă apoi împreună, de data aceasta, Monica și Nicolai Tand și copiii lor au venit la masă. Iar rețeta pas cu pas poate fi urmărită și accesând link video de pe pagina ei de facebook.

camelia capitanu 1Cred că noi, ca români, atunci când gustăm dintr-o specialitate tradițională – fie ea reinterpretată sau nu, nu ne hrănim doar pofta de ceva bun, ci mai ales ne apropiem din nou de valorile și tradițiile neamului, pe care le purtăm oricum în firea noastră. Și am așa o bănuială că dacă ne oprim puțin din goana vremurilor în care trăim, vom vedea că tuturor ne este poftă de România: de mirosul laptelui fiert în ceaun, de plăcintele coapte în cuptorul de lut, de turtele coapte pe plită, de sarmalele pregătite la zile de sărbătoare – și mai ales, parcă auzim din nou și glasul bunicilor care ne chemau la masă. Fiecare fel de mâncare este însoțit de câte o amintire, a bunicilor sau a mamei care ni le pregătea cu mult drag. De asta iubim atât de mult bucătăria românească, pentru că ea a dat gust unora dintre cei mai frumoși ani ai noștri!”, încheie ea absolut fermecător.
Și într-o notă optimistă, că vorbim de drag, de familie, de amintiri frumoase, lăsăm grijile la o parte și “în loc să ne lăsăm frământați de gânduri, mai bine frământăm noi un aluat bun de colțunași!”.
_SHK9108
Colțunași moldovenești cu urdă și mărar, telemea și ceapă verde

Aluat
3 ouă
600 g făină albă
Sare
Apă aprox. 200 ml. Vă împrieteniți cu aluatul și vă spune el dacă vrea să bea mai mult!
3 linguri ulei
Umplutură
Urdă și mărar: 300 g urdă, 3 ouă, sare, piper, mărar
Telemea și ceapă verde: 300 g telemea uscată, bine scursă, 2 ouă, sare, piper, ceapă verde. Rețeta integrală o regasiti în numarul viitor (104) al revistei noastre.

Facebook: www.facebook.com/capitaninbucatarie
www.capitaninbucatarie.ro
Contact: capitan@capitaninbucatarie.ro