Meniu românesc reinterpretat de Chef Dumitru Bucșă la Cercul Vinurilor Medaliate

V-am povestit cât de frumos  a fost la Cercul Vinurilor Medaliate, primul eveniment din acest an dedicat vinurilor meritorii care au obținut medalii anul trecut la Premiile de Excelență Vinul.Ro și care le-a dat, astfel, posibilitatea invitaților noștri să le cunoască mai bine. Dar cei peste 150 de participanți care au venit la Winestone, winebar-ul hotelului Novotel, s-au delectat nu doar cu vinuri, ci și cu un meniu conceput special de talentatul Executive Chef  de aici, Dumitru Bucșă,  gândit astfel încât fiecare vin să își găsească corespondentele culinare.

Publicitate
IWCB

preparate dumitru bucsa cerc

Am avut, așadar, preparate românești reinterpretate, prezentate ca amuse bouche-uri, o frumusețe de culoare și texturi și încă o dovadă a faptului că bucătăria românească se poate prezenta și altfel – modern, rafinat. Dumitru ne-a povestit că a folosit produse locale „pentru că avem lucruri foarte bune și gustoase, iar gastronomia românească poate fi adaptată foarte bine zilelor noastre, când se pune accent pe mâncare sănătoasă, puțină și bună și prin eliminarea unor tehnici de gătit care distrug proprietățile nutritive ale alimentelor.” Mai mult, ne-a dezvăluit și câteva secrete din rețetele lui.

Publicitate

buscaIcre de știucă în cupe, cu mini biscuite aromat de lămâie și cremă de brânză proaspătă. Un starter delicat, simplu, dar spectaculos prezentat  și foarte gustos. Icrele de știucă nu trebuie să foarte sărate. Pentru biscuitul de lămâie, e nevoie de unt sărat, zahăr tos, făină, răzătură de lămâie și ou. Se amestecă foarte bine untul cu zahărul, se adaugă făina și se framântă bine, se pune și oul continuînd frământarea. Se adaugă  coaja de lămâie rasă – Dumitru o opărește înainte – și se frământă aluatul. Se pune în folie alimentară și se lasă la frigider minimum o oră. Se fac forme de biscuiți după cum vă dictează imaginația și se coc la 165 de grade 10 -12 minute.

Piept de rață afumat cu dulceață de afine și firimituri de cozonac. De mare efect și gustoasă, iată o rețetă pe care o puteți face oricând acasă, de impresionat musafirii. A fost unul dintre cele mai îmbietoare feluri prin combinațiile de ingrediente – cu dulceață de afine, vin – Dumitru a folosit Merlot aici – și cozonac.

Mini papanași cu dulceață de vișine și smântână maturată. Ingrediente: brânză de vaci, făină, ou, răzătură de lămâie, pesmet, zahăr brun, smântână maturată, dulceață de vișine. Se amestecă brânza (în proporție de 80%) cu făina (20%), răzătura de lămâie și oul; se pot adăuga stafide, esențe. Se lasă la odihnit o jumătate de oră, se formează găluște cu o lingură, care pun la fiert în sirop de zahăr cu diverse arome circa 3 minute. Se scot pe un amestec din pesmet și zahăr brun. Se servesc cu dulceață de vișine și smântână maturată.

Celelalte gustări au fost:
Bulete din brânză de burduf cu trei arome
Crochete de cașcaval Rucăr
Pastramă de berbecuț
Jumări de somn, tăvălite prin mălai
Gomboți cu magiun de Topoloveni și pesmet aromatizat cu mentă și zahăr brun
Cocktail de fructe cu sos de Tămâioasă Românească

Dumitru Bucșă este Executive Chef la Novotel Bucharest City Center din octombrie 2015. Are peste 22 de ani experiență în bucătărie, dintre care 10 ani ca Executive Chef. Din 1994, este în grupul Accor, mai întâi a fost la Sofitel București (acualul Pullman București), apoi la Novotel. A urmat o serie de cursuri de specializare și de perfecþionare în diferite bucătării internaționale atât în țară, la THR, cât și în Franța, la LeNotre.