Prince Matei, cronologia senzoriala a unui vin-reper

Publicitate
Excursii

Cineva spunea odata ca nici unul dintre vinurile romanesti nu va purta titlul de „super-premium” decat in momentul in care va intruni doua conditii „sine qua non”: de a se evidentia prin calitate, mai ales printr-o constanta a calitatii de la an la an, si de a avea o traditie pe piata. Iar Prince Matei este unul – daca nu chiar primul – dintre brandurile de vinuri autohtone care poate purta fara nici o retinere calificativul de „superpremium”. Cele 11 vinuri degustate in cadrul „verticalei integrale Prince Matei” (toate vinurile produse sub acest brand de-a lungul timpului) reusesc sa zugraveasca in culori foarte intense o fresca cronologica, o trecere in revista a evolutiei segmentului premium romanesc din ultimii 11 ani, segment care mai tot timpul a avut ca reper si element de referinta vinurile Prince Matei.

merlot-prince-matei1Prince Matei 1998 poate fi transferat in albumul cu amintiri al gusturilor. Un general batran trecut in rezerva, care traieste din amintiri. Un vin descarnat, care a lasat notele de fructe, pe intensitati mai sobre de ciuperci, alune prajite, ceara si lemn. Aciditatea inca mai vibreaza in unele senzatii vegetale, invelite in niste tonuri mirodenii uscate si curmale, dar fara sa reuseasca sa-l vitalizeze.

Publicitate
IWCB

In schimb, Prince Matei 1999 inca da semne de vitalitate, varsta transferandu-i constructia aromatica spre cea a unui vin fortifiat. Nasul arunca intens tonuri de cafea, curmale, prune afumate, pe un fundal de arome de ierburi uscate (leustean, marar). Atacul vine cu senzatii dulcege sustinute de o componenta alcoolica, ce-si face simtita prezenta pe tot parcursul gustativ. Un vin catifelat, echilibrat, cu final de impresii de masline, stafide, tabac si samburi de caisa.

La Prince Matei 2000 surprinde nota sobra, clasica pe care o etaleaza. Aromele sale, dominate de condiment, de piper zdrobit, evolueze auster, in aceeasi maniera cu gustul care se deplaseaza spre componenta condimentata si care, ignorand partea de fruct, dezvolta nuante de piele si lemn. Pe final aduce o combinatie de note vegetale si gemuri.

Prince Matei 2001 este vinul care a adus consacrarea brandului si producatorului. Nu gresesc daca spun sa el a fost „etalonul”. Anii trecuti peste el i-au dat o tinuta sobra, complexa si complicata. Aromele de lemn, ciuperci, iod si pamant reavan se impletesc elegant cu cele de gemuri de fructe rosii. Aciditatea inca il tine in picioare, jucand rolul de coloana vertebrala.

Pe aceeasi amprenta structurala si aromatica ca a lui 2001 este construit si Prince Matei 2002. Diferenta este aceea ca acesta pare mai nerabdator in a se etala – daca nu mai exhibitionist, atunci mai exotic.Tonuri aromatice de cafea, condiment si tabac si gust dens coacaze negre si vanilie, cu o aciditate vie.

Cu toate ca are o varsta rezonabila pentru un vin, Prince Matei 2003 nu si-a spus inca cuvantul, vinul putand ajunge la nivelul celui din 2001, fara insa sa-l intreaca. Datorita echilibrului dintre aciditate, tanini si partea aromatica, vinul capata o textura carnoasa, bogata. Componenta aromatica care surprinde cel mai mult in acest vin este cea de rosii confiate, care se aseaza foarte bine pe fundalul creat de notele de lemn, condiment, vanilie, prunce coapte si zmeura.

Nasul lui Prince Matei 2004 aduce arome de gemuri, coacaze negre, menta, cu subtonuri de trufe si piele tabacita. Gustul proaspat demareaza in forta, cu o aciditate de visine amarui, expunand elegant niste arome de curmale, lemn dulce si menta, tonuri care se reflecta si in postgustul lung.

Structura, intensitatea aromatica, complexitatea, recomanda recolta 2006 a vinului Prince Matei ca un veritabil aspirant la pozitia detinuta de 2001, aceea de „vin-simbol” al verticalei. Cel mai bun reprezentant din degustare, un vin cu un potential de maturare exceptional si arome complexe de capuccino, trufe, caramel si alune. Senzatiile dulci si delicate, de stafide si prune confiate din gust sunt sustinute de aciditatea de visine amarui, dar si de tonurile mai sobre de tabac si cutie de lemn. isi va spune cuvantul cu adevarat abia peste patru ani.

Prince Matei 2007 este foarte viu, tanar, plin de energie, dar pare sa nu aibe potentialul lui 2006. Aromele sale merg pe o dominanta de gemuri de fructe rosii, cu atingeri de vanilie, rom si ciuperci. Gustul este catifelat, cu o aciditate mai moderata, lucru ce ii da o oarecare densitate. Tanini bine integrati si final usor alcoolic.

In cadrul acestei verticale au mai fost prezentate si recoltele 2000 si 2001 Prince Matei imbuteliate la sticle magnum, doua vinuri impresionante, elegante si complexe, cu o evolutie aproape impecabila. Daca 2000 magnum nu se ridica la nivelul vinului imbuteliat la sticla normala, in cazul Prince Matei 2001 magnum se poate vorbi despre o conservare mai buna decat cel de la 0,75l, vinul etalandu-si mult mai bine tonurile aromatice.

Un alt articol pe aceasta tema gasiti aici, iar o nota de degustare pentru Prince Matei 2006 aici!