Mândru de Tohani și echipa internațională de la Mizil

Un creator de branduri de succes, după cum spunea despre el însuși într-un interviu, băcăuanul Virgil Mândru (foto sus) este unul dintre “numele cele mai grele” din Dealu Mare. A preluat Întreprinderea Agricolă de Stat (IAS) Tohani în 2000, după ce înființase în 1991 brandul de spumante Edelweiss și devenise acționar majoritar la Vinalcool SA Galați în 1998. În paralel, a cochetat “la greu” cu politica (PSD), ani de zile – dar nu-și amintește cu plăcere de acele vremuri. Azi, operează ceea mai mare suprafață de viță de vie din Dealu Mare aflată sub controlul unui singur operator economic și este mândru că Tohani a devenit furnizor oficial al Curții Regale a României.

Publicitate
Vinarte

(Mai multe informații și articole despre Domeniile Tohani puteți găsi aici)

Domeniile Tohani exploatează una dintre cele mai de succes mărci comerciale de pe piața de profil – mult-hulitul (de către consumatorii pretențioși) Sânge de Taur – un low-end de care e proprietarul e mulțumit, fiindcă acesta a asigurat “oxigenul financiar necesar dezvoltării”. De doi ani, Tohaniul a pășit hotărât în segmentul premium și superpremium, cu branduri ca Apogeum, Principele Radu, Cuvee Rouge și Cuvee Blanc, dar și cu un redesign al mărcii Moșia de la Tohani.

Publicitate

Albertus Van Der Merwe Tohani siteEvident, oricât am vorbi despre branduri, Mândru n-ar fi putut să le facă pe toate singur, ci într-o echipă.  Când vine vorba despre oamenii despre oamenii cărora le datorează ceva, primul pe listă este profesorul Valeriu V Cotea de la Universitatea de Științe Agricole din Iași, cu care adeseori a făcut vizite de documentare în lume și s-a sfătuit. În anii de început ai activității, profesorul Cotea i l-a recomandat pe Răzvan Macici, românul care scria deja istorie în vinul sud-african. Din păcate, Răzvan nu era disponibil, dar el i l-a recomandat pe actualul consultant de la Antipozi al Tohaniului – Albertus Van Der Merwe (foto mic, alăturat). “Pot să spun că, dacă Tohani a ajuns azi unde a ajuns, li se datorează și lor – domnului profesor Cotea și lui Răzvan Macici. Sunt doi oameni care m-au ajutat să-mi stabilesc o direcție”, afirmă Virgil Mândru. Direcția respectivă, în ceea ce privește vinurile, s-ar traduce cam așa, din spusele lui: albele și rose-urile după modelul Lumii Noi, roșiile după “calea europeană”, gen Bordeaux sau Valpolicella.

Enologi Tohani siteDin echipa care transpune în vinuri viziunile patronului și ale consultantului, am reușit să-i cunoaștem la acest început de an 2016 pe doi (foto jos): Ion Marin, directorul de producție, localnic, are aproape 30 de ani de experiență nemijlocită de vinificație în Dealu Mare și un doctorat în horticultură. Un profesionist care nu s-a oprit din învățat, un realist, o fire echilibrată și fermă, Marin este inginerul cel care conduce cu mână sigură producția de la Tohani încă din 2000, din vechiul combinat, și continuând odată cu 2004, când s-a construit (și cu priceperea lui, desigur) unitatea nouă de vinificație. Alături de el, inginerul Mihai Rățulea este tânărul cu zece ani de experiență în Dealu Mare și stagii în Africa de Sud care a depășit demult stadiul de învățăcel, fiind la rândul său un profesionist confirmat în această industrie.

Domeniile Viticole Tohani
Proprietar: Virgil Mândru
Anul înființării: 2003
Numele cramei: Domeniile Viticole Tohani, Comuna Gura Vadului, Jud. Prahova
Structura solului: brun roșcat de pădure
Suprafața cultivată: 500 Ha cu diferiți ani de plantare
Structura plantației: Fetească Neagră – 90 ha; Merlot – 56; Shiraz – 9 ha; Cabernet Sauvignon – 16 ha; Pinot Noir – 20 ha; Sauvignon Blanc – 70 ha; Tămâioasă românească – 30 ha; Fetească Regală – 59 ha; Fetească albă – 1 7 ha; Riesling – 5 ha; Pinot Gris – 3 ha; Chardonnay- 4 ha; Muscat Ottonel – 6 ha; Busuioacă de Bohotin – 6 ha; 75 Ha – teren pentru replantare
Cantitatea produsă anual: potențial plantație 5.000 tone struguri anual, respectiv 3,5 milioane litri vin
Cantitatea îmbuteliată anual: 4 milioane sticle
Winemaker: Dr Ion Marin, Albertus Van Der Merwe, Mihai Rățulea
Mărci: Apogeum, Principele Radu, Moșia de la Tohani, Princiar, Domeniile Tohani, Sânge de Taur
Sală de degustare, cramă turistică, restaurant.
Adresa: Comuna Gura Vadului, jud. Prahova
E-mail:  office@domeniiletohani.com
Web site: www.domeniiletohani.com