Dosar Vrancea: Intentii bio la Crama Natura

Infiintata in 2005, Crama Natura a ajuns dupa mai multe incercari si experimente sa se inscrie in randul producatorilor cu intentii de calitate din regiunea Vrancea.

Publicitate
IWCB

Vinul.Ro a urmarit timp de trei recolte evolutia producatorului din Panciu, degustand vinurile acestei crame incepand cu recolta 2008, toate semnele indicand o crestere naturala a calitatii produselor propuse. Lucru absolut normal, daca tinem cont de faptul ca odata cu trecerea timpului atat via, cat si experienta oamenilor de aici au avut de castigat. In momentul cand am analizat portofoliul din 2008 al Cramei Natura, determinati de unele deficiente de tipicitate si expresivitate, pana la tehnica de vinificare ale vinurilor, am declarat ca asteptam sa vedem si recoltele viitoare. La nici mai putin de un an am avut ocazia sa degustam vinurile din recolta anului 2009, progresul calitativ al acesteia fiind semnificativ comparativ cu recolta anterioara. Vinuri cu un alt tip de abordare in vinificatie si o mai multa grija fata de produs, caracterizate de o aciditate ridicata, bine scoasa in evidenta, dar care sustine vinurile, oferindu-le structura.

Anul acesta, in cadrul vizitei in Vrancea am trecut din nou pe la Crama Natura, a antreprenorului Daniel Guzu, manati de curiozitatea de a vedea la ce nivel se situeaza recolta lui 2010. In afara de noile vinuri, unele in faza de vinificare, altele gata de imbuteliere, noutatea de la Crama Natura a reprezentat-o cooptarea in echipa a vinificatorului Sorin Macoviciuc. Dupa o experienta de mai bine de 13 la ani la Bucium, unde s-a dedicat nu numai producerii vinurilor si a vinurilor spumoase, ci si a distilatelor pe baza de vin si de mere, Sorin Macoviciuc incearca sa-si puna in practica cunostintele la Crama Natura. Si chiar daca a preluat recolta de la „jumatatea drumului” de la fostul oenolog, Claudiu Porumb, actualmente la Domeniile Dealu Mare Urlati, acesta incearca sa isi puna amprenta asupra personalitatii noilor vinuri. Sustinut si de catre Adrian Sava, administratorul cramei, care are un important aport in ceea ce priveste plantatia, noul vinificator a inceput sa faca teste cu diferite esente de stejar, cu diferite grade de ardere, si cupaje pentru a identifica cea mai buna „reteta” pentru vinurile de care ingrijeste. Diferenta dintre vinurile din 2009 si cele din 2010 nu este una foarte mare, dar este sesizabila, acestea din urma avand parca un plus de claritate si de expresie aromatica.

Publicitate
IPPU

Cea mai mare incercare pentru oamenii de la Natura, nu numai pentru recolta 2010, pare sa fie aciditatea ridicata, care caracterizeaza atat vinurile albe, cat si pe cele rosii. In curand, pe langa vinurile 2010, vor fi lansate pe piata si primele vinuri spumante si petiante de la Crama Natura, care, potrivit lui Sorin Macoviciuc, „promit o experienta gustativa unica datorita aciditatii ridicate a solurilor, cea mai mare din toata tara”. Deocamdata, tot ca un experiment este vazuta si incercarea de a controla bacteriologic crama prin tratamente si filtrarea aerului. „Curatenie nu inseamna neaparat si steril”, afirma Macoviciuc, subliniind ca totodata se experimenteaza si o reducerea cantitatii de sulfiti din vinuri, precum si renuntarea la sorbatul de potasiu, aditiv alimentar folosit la stabilizarea vinurilor.

INVESTITIE DIN PASIUNE

Sunt nascut in zona Panciu si pasiunea pentru vinuri e mostenita genetic, parintii, bunicii, strabunicii, ocupandu-se cu producerea vinului. Vrancea are potential pentru vinuri de inalta calitate. Comunismul a deteriorat mentalitatea localnicilor punand accentul pe cantitate. E o problema de timp pana lucrurile vor reveni la normal. Ceea ce ma bucura e ca dragostea de vie nu a disparut. Cu siguranta va ajunge si in paharele consumatorilor”, spunea Daniel Guzu intr-un interviu pentru Vinul.Ro.

Intrebat cat din aceasta noua aventura este business si cat pasiune, Daniel Guzu afirma ca „am inceput activitatea cu vinul ca hobby, iar daca stateam sa o analizez economic, nu o mai incepeam. Fireste, ca orice investitor, nu vreau pe viitor sa pierd bani!”. Legat de credinta potrivit careia in vinificatie, ca sa faci o mica avere, trebuie sa ai o avere mai mare, multa inspiratie si noroc proprietarul Cramei Natura declara: „Este adevarat ca pentru a atinge excelenta este nevoie de investitii considerabile, rezultatele financiare fiind modeste si obtinute in timp indelungat”.

Din 2005, a inceput sa cumpere terenuri viticole si livezi in zona Panciu, de la peste 1.000 de proprietari, astazi suprafata pe care o exploateaza ajungand la 55 de hectare pentru vita de vie si 50 de hectare pentru livezile de meri, peri si ciresi. Replantarile, impreuna cu procesul de reabilitare al cramei au costat mai multe milioane de euro, dupa terminarea amenajarii plantatiei de vita de vie, Daniel Guzu investind si in constructia unei crame moderne, cu o capacitate de aproximativ 600.000 de sticle pe an. La vie s-a lucrat cu o companie din Arad, iar la livada cu una din Olanda. Ca sortimentatie, in aceasta podgorie au fost replantate soiurile Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Sarba, Galbena de Odobesti si Babeasca. In urmatorii doi ani la Crama Natura urmeaza sa mai fie plantate inca 6 hectare de vita

CRAMA NATURA
ADRESA: Sat Sarbi, Comuna Tifesti, Judet Vrancea
TEL: 0237.269.557
FAX: 0237.269.766
E-MAIL: office@casapanciu.ro
SUPRAFATA: 105 de hectare
SOIURI: Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Sarba, Galbena de Odobesti si Babeasca.

One thought on “Dosar Vrancea: Intentii bio la Crama Natura

  1. am vazut vinurile voastre undeva prezente in teleorman mai precis in videle intr-o gama foarte larga iar vanzatorul parca era nascut in vie ca stia foarte multe si le prezenta foarte bine cel mai mult mi-a placut feteasca alba si sagio bineinteles

Comments are closed.