Rieslingul de Rhin si nuanta de kerosen

pahare-vin-alb1Articol de Cezar Filip

Publicitate
Excursii

In ultima vreme, si ma refer la ultimii 2 -3 ani, am citit foarte multe articole in Romania, in care se mentiona ca un Riesling de calitate are drept caracteristica nuanta, mai mult sau mai putin pregnanta, de kerosen sau, in sfarsit, de petrol.

Nefiind un fan al gustului de petrol am inceput sa ma documentez si am constatat ca este o parere raspandita si in strainatate. De exemplu, un producator neozeelandez facea reclama Rieslingului sau din 2003, spunand ca este un vin castigator al medaliei de argint cu aroma clasica de kerosen al Rieslingurilor de calitate.

Publicitate
Velvet

De unde apare aceasta aroma de kerosen?

Soiul Riesling este caracteristic zonelor reci, cum este zona unde acesta se cultiva in Germania. Rieslingurile germane sunt caracterizate prin prospetime data de aciditate si de fructuozitatea acestora. Rieslingul, si ma refer la cel german, este un soi dificil in sensul ca reactioneaza la schimbarile climatice precum incalzirea globala, care presupune mai multa radiatie solara si un grad ridicat de ariditate in timpul de vegetatie. Acest fenomen a dat de gandit viticultorilor germani.

Horst Rudy, specialist din cadrul serviciului de cultivare a vitei de vie si oenologie al Centrului pentru agricultura al regiunii Mosel, facut un studiu avand la dispozitie vinuri ale Trezoreriei (de vinuri) din Trier intre anii 1953-2003. In urma acestui studiu s-a constat existenta unei nuante din ce in ce mai ridicate de petrol in vinuri, care, potrivit acestuia, nu face altceva decat sa altereze caracteristicile acestuia.

riesling-de-rhinHorst Rudy a explicat cauzele acestui fenomen prin faptul ca strugurii de Riesling reactioneaza la radiatie solara si temperaturi ridicate, acumuland carotinoide care se formeaza ca protectie in pielita boabelor strugurelui. Acestea au o culoare orange galbuie. Culoarea tipic galben aurie a Rieslingului poate suferi din acest motiv. Carotinoidele nu sunt foarte stabile si vor fi, enzimatic, sub cataliza acizilor transformate. Alaturi de niste substante care influenteaza pozitiv aroma Rieslingului ca vitispiran si rieslingacetal se formeaza si substante care nu influenteaza neaparat pozitiv senzorial vinul. Una dintre aceste legaturi chimice este dihidronaftalina (TDN). Aceasta substanta in concentratii mai mari miroase clar a petrol sau kerosen. Fiind soiul de strugure alb care dezvolta cel mai mult aceasta aroma, in cantitatii foarte mici ii face pe unii sa spuna ca este o tipicitate a Rieslingului.

Caracteristic la nota de petrol in Riesling este ca in timpul de depozitare aceasta creste atingand un maxim dupa care isi pierde din intensitate. La Rieslingurile depozitate la temperaturi de peste 14 grade se constata o accelerare a fenomenului de continut ridicat de TDN implicit a nuantei de kerosen. De aceea, se indica o pastrare a acestuia chiar la temperaturi de 10 grade, mai ales daca este vorba de perioade mai lungi. In vie, pentru a impiedica acumularea de carotine in coaja strugurelui, domnul Horst Rudy recomanda viticultorilor sa nu mai inlature din jurul ciorchinilor frunzele si chiar folosirea de azot pentru formarea unui frunzis mai dens care sa protejeze boabele.

In vizitele mele prin Rheingau si Nahe, am intrebat mai multi viticultori de renume ca Armin Diel si Henrich Breuer care este parerea lor in ceea ce priveste nuanta de kerosen in Riesling si mi-au spus ca nu si-ar dori niciodata sa obtina astfel de vinuri.

Daca unii socotesc chic o usoara nota de kerosen in Riesling, asta este o problema de gust personal, dar nu trebuie sa fie socotita ca o specificitate a soiului si, daca aceasta lipseste cu desavarsire, nu inseamna ca avem in fata un Riesling de slaba calitate, ci poate chiar unul adevarat.

3 thoughts on “Rieslingul de Rhin si nuanta de kerosen

  1. Toti specialistii de limba engleza folosesc termenul ¨petrol¨, atunci cand vorbesc despre Riesling…de aici si pana la a gasi echivalentul romanesc kerosen….

  2. Foarte bun articolul si mai ales bine documentat. Inca o data domnul Cesar da dovada de profesionalism. Felicitari.

Comments are closed.